+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

100 dagen Rode Zee-crisis

100 dagen Rode Zee-crisis

Begonnen in december van vorig jaar, kunnen we ruim 100 dagen na de eerste aanvallen nog niet melden dat de crisis op de Rode Zee ten einde is. Sterker nog, nieuwe problemen lijken zich dagelijks op te stapelen. Wat is er in zo’n 3 maanden allemaal gebeurd? We vatten de situatie voor u samen en delen het laatste, verontrustende nieuws met u.

 

 

Sinds december 2023

De Rode Zee-crisis zorgt al maanden voor een enorme verstoring van de containermarkt vanuit Azië. Snel na de eerste aanvallen van Houthi-rebellen half december vorig jaar, hebben de meeste rederijen besloten om hun vaarroute te wijzigen. De situatie in de Rode Zee was in korte tijd té gevaarlijk geworden voor doorgaand scheepvaartverkeer.

 

Omvaren via Kaap de Goede Hoop werd vanaf dat moment het nieuwe normaal voor nagenoeg alle reders. Tegen wil en dank is de vaarroute via Zuid-Afrika, met een extra transittijd van 10-15 dagen, de norm geworden. Dit is overigens exclusief de extra tijd die soms nog gemaakt wordt in het geval van een Change of Rotation.

 

Bron: RTL Nieuws

Bron: RTL Nieuws

 

 

 

Gevaar nog lang niet geweken

Op maandag 18 maart, dag 93 van de crisis, is wederom gemeld dat er een explosie heeft plaatsgevonden op een schip. Het schip bevond zich op dat moment in de buurt van de Golf van Aden, gelegen onder Jemen en boven Djibouti en Somalië. Helaas is dit slechts één voorbeeld van een van de vele, wekelijkse aanvallen.

 

Uiteraard wordt er tegelijkertijd met man en macht gestreden tegen de aanslagen en rebellen. Zo hebben Amerikaanse troepen, tevens op 18 maart, 5 drone-boten en een aanvalsdrone in Jemen aangevallen en vernietigd.

 

Ook is er in diezelfde week een Indiaas schip bevrijd van Somalische piraten. Het schip en de bemanning van Mv. Ruen zijn 3 maanden lang gegijzeld voor de Somalische kust. Toen het schip naar de Indische Oceaan voer, waar men vermoedelijk nieuwe aanvallen vanaf zee wilde uitvoeren, kon het worden onderschept.

 

Bron: NOS.nl

Bron: NOS.nl

 

 

Geruchten over nieuwe aanvallen

Ondanks de oprichting van de Amerikaanse maritieme operatie “Prosperity Guardian” en de recent door Europa opgezette missie “Aspides”, is men de situatie dus nog lang niet de baas. Er gonzen sinds half maart zelfs geruchten dat er nieuwe aanvallen zijn gepland.

 

De leider van de Houthi-rebellen, Abdul Malik al-Houthi, heeft recent een videoboodschap gedeeld. Hierin kondigde hij aan dat zijn aanhangers hun pijlen ook gaan richten op scheepvaartverkeer buiten de Rode Zee. Hij doelde hiermee op het voornemen om schepen aan te vallen die hun route vervolgen van en naar Kaap de Goede Hoop.

 

De rebellenleider deed de verachtelijke uitspraak om te willen ‘uitbreiden’ en noemde de aangekondigde plannen een ‘belangrijke, grote stap’. Russische media zeggen daarnaast bewijzen te hebben dat Houthi-rebellen hun voorraad aan wapens hebben uitgebreid met een nieuw type raket. Dit zogenaamde hypersonische raket zou vanuit Jemen een schip kunnen raken wat zich bevindt op de Indische Oceaan. Het gevaar voor scheepvaartverkeer is dus helaas nog altijd niet geweken.

 

 

Vragen?

Heeft u vragen over uw specifieke zending? Neem dan gerust contact op met uw vaste contactpersoon. Hij of zij helpt u graag aan de juiste informatie.

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.