+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Als datadelen de standaard wordt

Als datadelen de standaard wordt

Als datadelen de standaard wordt - Expediteur Ritra Cargo

Datadelen voegt veel waarde toe in de logistieke sector. De initiatieven om dit in goede banen te leiden zijn dan ook talrijk. Toch zijn er nog veel barrières die een brede adoptie in de weg staan. Een grootschalig onderzoek naar datadelen binnen het MKB probeert hier verandering in te brengen. Onze collega Ad Schoenmakers werd hierover geïnterviewd vanwege zijn voortrekkersrol op dit gebied. Waarom is datadelen zo belangrijk, en wat is er volgens hem nodig om de barrières te doorbreken?

 

Transparantie in de supply chain

Door het delen van logistieke data en orderdata worden logistieke processen in de keten beter gestroomlijnd. Denk hierbij aan importeurs en expediteurs die de status van zendingen door heel de supply chain heen kunnen volgen en beheren. Maar ook inklaringsdata kunnen sneller worden gedeeld, waardoor distributie vlotter verloopt. Ad: “Bij Ritra Cargo wordt data gedeeld vanwege de gemeenschappelijke factor, dat dit voor alle partijen in de keten waarde toevoegt. Partijen die datadelen zullen hier dus veel baat bij hebben”.

Nu komt het regelmatig voor dat een klant of partner technisch niet in staat is om data te delen. Hiervoor ontwikkelt Ritra Cargo dan vaak een kosteloze één-op-één EDI-interface. Nu gebeurt dit vooral nog voor kleinere partijen. Ad: “Hoe groter de partij, hoe minder zij zich willen aanpassen aan manieren van datadelen van andere bedrijven. Zij zijn echter essentieel bij het neerzetten van een standaard en een brede adoptie van datadelen.”

 

Standaarden in datadelen

De initiatieven voor datadelen schieten de grond uit. Zo ook enkele sector brede initiatieven die proberen om standaarden neer te zetten. Goede voorbeelden zijn het Port Community System van Portbase en het afsprakenstelsel iSHARE. Daarnaast is Blockchain een bekend voorbeeld van een afsprakenstelsel voor datadelen. Sector breed gebruik van deze data-toepassingen zal zorgen voor een grotere mate van transparantie, veiligheid en betrouwbaarheid in de keten.

Ad: “Door al dit soort ontwikkelingen op het gebied van data-toepassingen, vraag ik mij af of expediteurs zoals deze vandaag de dag werken over 10 jaar nog nodig zijn. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden om datadelen met organisaties te organiseren. Deze moeten wij benutten. Daarnaast liggen hier voor Ritra ook veel kansen om nieuwe diensten en producten te ontwikkelen.”

Ritra Cargo maakt daarom zoveel mogelijk gebruik van nieuwe sector brede data-toepassingen om te data te delen. Daarnaast worden wij bij de ontwikkeling van veel van deze initiatieven al in een vroeg stadium betrokken. Hier profiteren onze klanten en andere partners ook van.

 

Vragen over datadelen

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen aan ons? Dan horen wij graag van u! Bel, mail, of chat met ons.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.