+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Belangrijk voor importeurs: CBAM registratie

Belangrijk voor importeurs: CBAM registratie

Klinkt CBAM (kort voor Carbon Border Adjustment Mechanism) u bekend in de oren of is het voor u een geheel nieuw begrip? Hoe dan ook is het een reële vraag of u er mee te maken heeft of krijgt. Ritra Cargo nam recent deel aan een Webinar hierover. Graag praten wij u bij over u de ins en outs van CBAM-goederen: producten waarbij relatief veel CO2 vrijkomt bij de fabricage.

 

 

Hebt of krijgt u te maken met CBAM?

CBAM staat voor Carbon Border Adjusment Mechanism. Oftewel: het mechanisme voor koolstofgrenscorrectie. CBAM is van toepassing voor ondernemers die goederen produceren waar relatief veel CO2 in voorkomt bij de productie. De Nederlandse Douane en het NEa (Nederlandse Emissieautoriteit) zijn door de Europese Commissie aangesteld als toezichthouders.

 

De Douane heeft de betrokken ondernemers door eerdere aangiftes goed in beeld. Als u als ondernemer te maken heeft of krijgt met CBAM dan hebben zij u zeer waarschijnlijk al benaderd middels een brief. Twijfelt u of u CBAM-goederen verscheept ? Neemt u dan even contact op met de Douane.

 

Voor de goede orde hebben wij de grondstoffen nog even voor u op een rijtje gezet:

  • Cement
  • kunstmest
  • (giet)ijzer en staal
  • elektriciteit
  • Aluminium
  • waterstof

 

U kunt deze en andere informatie uiteraard ook terugvinden op de website van de douane.

 

 

Wat moet u doen als u CBAM goederen verscheept?

Het CBAM maakt deel uit van de “Green Deal” van de Europese Unie en heeft betrekking op de invoer van uitstoot-intensieve goederen die zijn geproduceerd buiten de Europese Unie. Best ingewikkeld en juist daarom mag u er eerst even aan wennen. Tot december 2025 welteverstaan. Sinds oktober 2023 tot 1 januari 2026 is er namelijk een overgangsperiode van kracht.

 

Gedurende deze periode vraagt de Europese Commissie ondernemers enkel een kwartaalrapportage te overhandigen. Door het aanleveren van deze rapportage(s) krijgen zij een nog beter inzicht in uw data. Pas vanaf 2026 moet u als importeur CO2-certificaten aanschaffen voor deze goederen en zullen er meerdere verplichtingen van kracht zijn.

 

 

Schema van de Overgangsperiode (Bron: Webinar en presentatie van de Nederlandse Douane en het NEa).

 

 

Wat is het doel?

Zoals eerder aangegeven is CBAM een initiatief van de Europese Commissie. Het is een onderdeel van het Fit for 55 pakket en de “Green Deal”. De grensheffing moet ervoor zorgen dat bedrijven bewuster en duurzamer gaan produceren. En als dat niet lukt dat ze hiervoor een compensatie betalen via emissierechten. Het uiteindelijke doel is om de CO2 in 2030 te reduceren met 55%.

 

Belangrijk om te weten is dat het de verantwoordelijk is van u als verlader, ondernemer of importeur is om zorg te dragen voor een correcte administratie.

 

 

Meer weten over CBAM?

Voor aanvullende informatie hierover adviseren wij u om contact op te nemen met de Douane. Ook kunt u op de website van de Douane veel informatie terugvinden bij de  veelgestelde vragen en antwoorden. Het webinar wat wij hebben bijgewoond is georganiseerd door de Douane en het NEa. Hier kunt u het webinar terugkijken of downloaden.

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.