+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Blockchain in de schijnwerpers op Blocklab

Blockchain in de schijnwerpers op Blocklab

Blockchain technologie is helemaal ‘in’. Dat de logistieke keten hier over een aantal jaar door zal worden beheerst, lijkt dan ook zeker. Blockchain biedt vele voordelen. Het maakt goederenstromen transparant, controleerbaar, en betrouwbaar. Ritra Cargo is al vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkelingen rondom blockchain en heeft hier een duidelijke visie op. Daarom werd onze collega Ad Schoenmakers uitgenodigd om te spreken op het evenement ‘Blocklab’.

Goederen sneller bij de klant

De logistieke keten gaat over het beheersingsproces van goederenbewegingen. Door het delen van data over deze bewegingen via blockchain, kunnen de afzonderlijke processen in de keten sneller en efficiënter worden afgehandeld. Denk aan het regelen van betalingen, containers vrijstellen, maar ook het eindtransport.

Over deze en andere voordelen van blockchain technologie werd Ad geïnterviewd op de opening van Blocklab. Dit initiatief van het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam is opgezet om concrete projecten en oplossingen te ontwikkelen voor de logistieke keten, gebaseerd op blockchain technologie.

Ad legde aan het publiek uit, zo’n 300 man, dat blockchain over verschillende lagen in de keten gaat. Al die terreinen moet je perfect onder controle hebben, zeker als (kleine) expediteur:

  • Goederenstroom: uw zending(en) die van A naar B gaan
  • Datastroom: realtime update over o.a. ETD en ETA
  • Communicatiestroom: berichtenverkeer over zendingen(en)
  • Documentenstroom: versturen van eigendom en/of waarde, zoals de B/L
  • Geldstroom – betaalopdrachten doen en ontvangen

Sommige van deze ‘stromen’ duren nu onnodig lang, doordat bepaalde data niet direct beschikbaar is. Met blockchain zal dit wel het geval zijn, waardoor de afzonderlijke processen beter in elkaar zullen overvloeien.

Door blockchain zullen er dus minder handelingen in de keten nodig zijn, die ook nog eens sneller kunnen worden uitgevoerd. Waar een B/L nu bijvoorbeeld nog per koerier wordt verstuurd, zal dit met blockchain digitaal gaan gebeuren. Uiteindelijk kunnen containers door blockchain technologie dus sneller worden afgehandeld, waardoor klanten eerder over hun goederen beschikken. Ad: “Blockchain zorgt uiteindelijk dus voor een betere service aan onze klanten, en dat is uiteraard waar wij altijd naar streven”.

Blocklab Ad Schoenmakers over blockchain

Ad Schoenmakers spreekt op Blocklab

Blockchain is de nieuwe realiteit

Ad is al jarenlang betrokken bij de ontwikkelingen rondom blockchain technologie, en dat is natuurlijk niet voor niets. Wat maakt dat blockchain zo’n veelbelovende toekomst heeft? Dit kan het beste worden uitgelegd aan de hand van de digitale munteenheid Bitcoin. Deze werkt op basis van blockchain technologie:

  • Volledig digitaal
  • Gemaakt met cryptografie, waardoor deze volkomen veilig en betrouwbaar is
  • Het heeft geen eigenaar, maar is een open netwerk

De manier waarop blockchain in elkaar zit maakt dat er niet mee kan worden gefraudeerd. En omdat het een open netwerk is, komen er ook geen derde partijen zoals een bank aan te pas. Dit maakt blockchain tot een betrouwbare en toekomstbestendige technologie. Echter kan deze wel verregaande consequenties hebben voor bemiddelende partijen, zoals de bank. Ad: “Denk goed na over je huidige verdienmodel, want dat gaat voor iedereen veranderen”.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.