+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Chinees Nieuwjaar 2023

Chinees Nieuwjaar 2023

Feederdiensten Zuid-China

In 2023 valt het Chinees Nieuwjaar vroeg: 21 januari t/m 27 januari. Tijdens deze dagen staat het Chinese bedrijfsleven op een laag pitje. Om problemen te voorkomen bij uw zendingen is het verstandig om deze feestdagen alvast in te calculeren in uw planning. Waar moet u rekening mee houden dit jaar?

 

 

China ligt stil

Tijdens het Chinees Nieuwjaar heeft het hele land traditioneel een aantal verplichte vrije dagen. Daarnaast nemen vele Chinezen ook nog extra vrije dagen op, zowel voor als na het feest. Hierdoor is de bezetting bij veel bedrijven in deze periode gering. Tijdens het feest worden er geen transporten uitgevoerd en zijn fabrieken gesloten.

 

Na afloop van het Chinees Nieuwjaar is het ladingaanbod altijd laag. Dit komt doordat fabrieken een tijd lang hebben stilgelegen. Om deze reden annuleren rederijen gewoonlijk een aantal afvaarten. Dit zijn de zogenaamde blank sailings. De blank sailings moeten bijdragen aan minder vertragingen en daarnaast de betrouwbaarheid van vaarschema’s verhogen.

 

 

Grootste effect Chinees Nieuwjaar dit jaar op Chinezen zelf

Congestie en ladingaanbod; ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De vraag om containers neemt al enkele maanden af. Dit zien we terug in de tarieven. Maar daarnaast mogen we nu ook voorzichtig concluderen dat de congestieproblemen in Noord-Europa afnemen. Dit geeft hoop op een betere bereikbaarheid van havens in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië.

 

Het oponthoud is op dit moment nog steeds het grootst aan de oostelijke kant van China. Daar bevinden zich onder andere de havens van Shanghai en Ningbo. Het zero-tolerance beleid en de daaruit voortvloeiende lockdowns zijn voor de Chinezen helaas nog dagelijkse kost. Daarnaast moet men daar straks ook omgaan met de gevolgen van de sluitingen rondom het Chinees Nieuwjaar.

 

 

Neemt u als verlader graag zelf het roer in handen?

Wilt u rond deze periode importeren vanuit China? Houdt er dan rekening mee dat dit langer kan duren dan normaal. Veel importeurs proberen laatste moment nog hun lading weg te krijgen. Ervaring leert dat er in deze tijd vaak veel vertraging is. Daarnaast loopt lading door blank sailings het risico niet op de gewenste afvaart te vertrekken.

 

Wij willen u adviseren om uw zendingen tijdig aan te melden en uw planning goed af te stemmen met uw leverancier. Kies voor een afvaart vòòr Chinees Nieuwjaar, of erna. Desondanks kan niemand eventuele vertragingen voorkomen. Komt u er niet uit of heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

 

Benieuwd naar andere feestdagen in productielanden? Houd dan onze nieuwsbrief van januari in de gaten! Traditiegetrouw brengt Ritra Cargo de bureaukalender met feestdagen in Azië dan weer uit.

 

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.