+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

De 1.136 duurzame acties van team Ritra Cargo

De 1.136 duurzame acties van team Ritra Cargo

Ritra Cargo duurzame expediteur

Meer duurzame gewoontes eigen maken. Niet alleen op werk, maar juist ook privé. De afgelopen 40 dagen zijn de collega’s van Ritra Cargo hier intensief mee bezig geweest. En dat we geen half werk doen, dat mag duidelijk zijn. Gezamenlijk hebben we 1.136 duurzame acties ondernomen! Van korter douchen, tot zwerfafval opruimen en minder vlees eten. Welke impact hebben we als team precies gemaakt? En hoe zorgen we voor blijvend resultaat?

 

Ecologische voetafdruk gemiddeld 9,4% kleiner

Het duurt 40 dagen om nieuwe, blijvende gewoontes te ontwikkelen. Dit is dan ook precies hoe lang de Footprint Challenge bij Ritra Cargo duurde. Zes weken lang werkten we aan het creëren van bewustzijn en voerden we allerlei duurzame acties in competitieverband uit. Deze gingen dan bijvoorbeeld over thema’s zoals energie, water en circulariteit. Zo verkleinden we onze voetafdruk, en vergrootten we onze handafdruk.

 

Inmiddels kunnen we de balans opmaken. Welk team en welk individu heeft de duurzame acties het beste weten om te zetten tot nieuwe gewoontes? Dit zijn onze winnaars:

 1. Meeste aantal punten: Daisy
 2. Grootste afname van de ecologische voetafdruk: John
 3. Winnende team: Eco-United met Daisy, Chantal V, Brian, John en Georgiana

 

Als organisatie hebben we een grote impact gemaakt. Dankzij onze nieuwe duurzame gewoontes hebben we onze ecologische voetafdruk met gemiddeld 3,247 m2 per persoon verlaagd. Hiermee komt de gemiddelde collega uit op 3,12 hectare. Dat is een afname van 9,4% en ruim beneden het landelijk gemiddelde van 5.7 hectare. Daarnaast heeft iedere collega gemiddeld 4 andere personen buiten de Challenge om geïnspireerd om duurzamer te leven. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op!

 

Blijvend resultaat

De verduurzaming van binnenuit stopt niet met het einde van de Footprint Challenge. De collega’s van Ritra Cargo hebben nu structureel meer oog voor duurzaamheid. Een greep uit de duurzame acties die verschillende collega’s in hun leven hebben geïntegreerd:

 • Chantal V. loopt regelmatig een rondje met haar moeder om zwerfafval op te ruimen
 • Marjo let nu nóg beter op sluimerverbruik en zet meer apparaten helemaal uit wanneer ze deze niet gebruikt
 • Marjolein consumeert ongeveer 50% minder zuivel
 • Martijn doet nu inkopen bij de groenteboer om verpakkingsmateriaal te besparen
 • Daisy verspilt weinig tot geen voedsel dankzij de maaltijdboxen van HelloFresh
 • Chantal K. vangt het koude water onder de douche op terwijl deze warmloopt en gebruikt dit bijvoorbeeld om de planten water mee te geven
 • Ad maakt regelmatig zijn zonnepanelen schoon voor een optimale opbrengst

 

Wist u dat…?

De Footprint Challenge heeft ons bewustzijn ten aanzien van duurzaamheid enorm vergroot. Gaandeweg kregen we veel nieuwe inzichten. Sommigen daarvan zijn echt verrassend en soms zelfs schokkend. De volgende “ wist je datjes” willen we u daarom ook niet onthouden.

 

Wist u dat:

 • ….er 2.400 liter water nodig is voor één hamburger? Waterverspilling voorkom je dan ook vooral door producten met een lage “watervoetafdruk” te eten en drinken.
 • …een boormachine in zijn leven gemiddeld maar 12 minuten gebruikt wordt? Deel, leen of huur spullen die je weinig gebruikt dus liever, in plaats van deze te kopen.
 • …als een kwart van de Nederlanders elke dag één stuk zwerfafval zou oprapen, er geen zwerfafval meer zou zijn.
 • …de gemiddelde Nederlander per jaar 34 kilo eten weggooit? Dat staat gelijk aan 120 euro!
 • …een ledlamp 90% minder energie gebruikt dan een gloeilamp, en 85% zuiniger is dan een halogeenlamp?

 

Wilt u meer weten over de Ritra Cargo Footprint Challenge of over onze kijk op duurzaamheid? Neem dan contact met ons op.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.