+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

De Brexit is een feit. Wat nu?

De Brexit is een feit. Wat nu?

Voorbereidingen op Brexit.

De Brexit. Het zal u niet zijn ontgaan. Na een lange, spannende periode heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 31 januari 2020 verlaten met een terugtrekkingsakkoord. De Brexit is nu dus een feit, maar wat zijn eigenlijk de laatste ontwikkelingen? Is er al veel veranderd voor importeurs? Waar moet u rekening mee houden per 1 januari 2021? En welke gevolgen heeft dit dan voor uw douanezaken? Wij informeren u graag over de laatste stand van zaken en adviseren u over de voorbereidingen die u nu al kunt treffen.

 

Wat is de laatste stand van zaken?

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 31 januari 2020 de Europese Unie (EU) verlaten met een zogenaamd terugtrekkingsakkoord. De Brexit is dus een feit. Omdat er een overgangsperiode is ingesteld tot uiterlijk 31 december 2020 merken we er op dit moment nog niet zoveel van. Tijdens deze periode zal er dan ook vrijwel niets veranderen en blijft de manier van werken gelijk aan die van voor 31 januari. Het VK wordt vooralsnog behandeld als een EU-lidstaat. Ook de Europese Douane wet- en regelgeving blijven tot nader order van kracht.

 

De overgangsperiode in 2020

Gedurende deze overgangsfase zullen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, namens alle 27 EU-landen, onderhandelen over de toekomst. Niemand weet hoe de handelsrelatie tussen deze partijen eruit zal gaan zien. Zij zijn de aankomende maanden nog met elkaar in gesprek en hopen voor het einde van dit jaar tot een samenwerkingsakkoord te komen. Deze nieuwe afspraken moeten vervolgens worden goedgekeurd door de EU-landen, het Britse parlement en het Europese parlement. De Britse premier Boris Johnson heeft al gezegd dat hij geen verlenging wil van de overgangsperiode die eindigt op 31 december 2020.

 

Tijdig voorbereidingen treffen

Omdat nog niet bekend is wat er precies zal wijzigen zullen ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk rekening moeten houden met alle mogelijke scenario’s. U hoeft echter niet stil te zitten. Om ervoor te zorgen dat u per 1 januari 2021 zo min mogelijk vertraging zal ondervinden bij de afwikkeling van uw zendingen adviseren wij u zich hier nu al op voor te bereiden. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Indien u nog niet beschikt over een EORI-nummer dan is dit het moment om het aan te vragen. Dit nummer heeft u nodig als u douaneaangifte laat doen of een vergunning wilt aanvragen bij de Douane.

 

  • Het nakijken van uw huidige vergunningen. Hebt u bijvoorbeeld een grensoverschrijdende douanevergunning? Deze is na Brexit niet meer geldig in het VK.

 

  • Als u na Brexit bij leveranciers in het VK koopt moet u invoeraangifte doen en btw betalen bij de Douane. Wilt u liever direct btw-aangifte doen? Vraag dan tijdig een “Vergunning artikel 23” aan bij de Belastingdienst.

 

Voor aanvullende informatie, vragen en antwoorden met betrekking tot Brexit kunt u ook eens kijken op de website ‘Hulp Bij Brexit.’ Uiteraard helpt uw Ritra contactpersoon u ook graag een eindje op weg.

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.