+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

De waarheid over transittijden vanuit China

De waarheid over transittijden vanuit China

zeevracht china

Vertragingen teisteren al lange tijd de zeevracht vanuit China. Dit maakt transittijden onzeker en het plannen van import zendingen lastig. Daarom analyseerde onze agent Cargo Services de prestaties van de rederijen in de afgelopen maanden. Zo krijgt u als importeur beter inzicht in de te verwachten transittijden vanuit China. Hierdoor kunt u mogelijk net iets sneller over uw goederen beschikken.

 

Veel vertraging, onbetrouwbare vaarschema’s

Nog nooit eerder had zeevracht vanuit China te maken met zoveel vertraging. Een containerschip is nu gemiddeld ruim een week langer onderweg. Het is dan ook niet verrassend dat vaarschema’s nog nauwelijks betrouwbaar zijn. Op dit moment schommelt die betrouwbaarheid ergens rond de 33%. Halverwege 2020 was dit nog bijna 80%. Dit alles maakt het plannen van import zendingen momenteel erg lastig.

 

 

Daarnaast zijn er nog de problemen die zich voordoen rondom het daadwerkelijke zeevracht transport. Deze zijn niet meegenomen de analyse van onze agent. Denk hierbij aan:

  • Tekort aan containers en scheepsruimte
  • Lockdowns van Chinese havens door toedoen van corona
  • Productieproblemen bij leveranciers
  • Congestie in havens, op terminals en in loodsen

 

Deze problemen maken dat vertragingen nog verder oplopen. We adviseren importeurs dan ook om hier rekening mee te houden in hun planning.

 

Rederijkeuze beïnvloedt transittijd

Alle Chinese havens laten een grote toename in de gemiddelde transittijd zien. Zo was de gemiddelde transittijd vanuit Shanghai in 2019 bijvoorbeeld nog zo’n 28 dagen. Inmiddels is dat opgelopen tot gemiddeld 44 dagen. Dat betekent dat de transittijd op dit traject met bijna 60% is toegenomen.

September (Ritra)Oktober (Ritra)November (Ritra)Gemiddeld in de markt
Qingdao40403755
Shanghai41403644
Ningbo38373442
Xiamen47474248
Shenzhen33333139

Helaas heeft u geen invloed op de vertraging die een containerschip onderweg oploopt. Wel kunt u de transittijd vanuit China beïnvloeden door uw rederijkeuze. De ene rederij is namelijk gemiddeld sneller dan de ander. Dat is een belangrijke uitkomst van de analyse van onze agent.

 

Zo bleek dat OOCL, EMC en COSCO beter presteerden dan MSC, ONE en HMM. De snellere transittijd maakt dat wij er, waar mogelijk, dan ook voor kiezen om te verschepen met deze rederijen. Hierdoor waren zendingen voor onze klanten in september, oktober en november 2021, dan ook zo’n één week (!) korter onderweg dan gemiddeld.

 

Zeevracht China boeken?

Ons ervaren team helpt u graag met uw al uw import vanuit China! Ook als het gaat om luchtvracht. We kijken graag met u mee naar de best passende mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.