Achter de schermen bij douane declarant Fred
19 augustus 2016
Een douaneaangifte van een zee- of luchttransport kan ingewikkeld zijn. Daarom maakt de douane declarant deze ook voor u. Fred is bij Ritra Cargo teamleider van de declaratie afdeling. In dit interview geeft hij u een kijkje achter de schermen. Wat doen de douane declaranten dagelijks voor u, en waarom?
De complexiteit van de wegvoering
Bent u importeur, dan ontvangt u van elke zending natuurlijk het liefst zo snel mogelijk de wegvoering. Met dit A4’tje kunt u – zoals de naam al aangeeft – uw goederen wegvoeren. Op het eerste gezicht een vrij eenvoudig formulier, maar schijn bedriegt.
Fred: “Je moet je voorstellen dat wereldwijd aan elk product een goederencode wordt toegekend. Bepalend hiervoor is het materiaal, land van fabricage, en ga zo maar door. De juiste indeling van een product kan alleen worden gemaakt als er genoeg details bekend zijn. Neem bijvoorbeeld een eenvoudig kledingstuk zoals een T-shirt. Afhankelijk van het land van fabricage, kan een invoerrecht percentage variërend van 12% tot 0% van toepassing zijn”.
Zijn er onvoldoende details bekend, dan kan er geen aangifte worden opgemaakt. Zonder de aangifte kan er geen wegvoering tot stand komen. In de meeste gevallen kan dit worden opgelost door contact op te nemen met de klant: “Om alles overzichtelijk te houden voor de klant, mail ik mijn vraag altijd naar de bijbehorende klantbehandelaar. Hij of zij stuurt deze dan weer door. Het antwoord van de klant draagt eraan bij dat wij de aangifte alsnog kunnen opmaken”.
Samen weet je meer dan alleen
Een douane declarant moet overal een beetje verstand van hebben. Onder meer van alle wetgeving die betrekking heeft op de artikelen, nieuwe producten in alle soorten en maten en de vele wijzigingen in de regels van de Europese Unie: “Dat maakt mijn beroep interessant en uitdagend. Ons doel is om zoveel mogelijk correcte aangiften te maken”.
Fred: “Wat volgens mij een grote bijdrage levert aan de kwaliteit van ons advies, is participeren in groepen. Zo zit ik in de Stuurgroep Douane van de FENEX, evenals enkele studiegroepen. Ook neem ik deel aan congressen en voorlichtingssessies van de douane. Bijvoorbeeld over nieuwe wetgeving, want vaak is er meer dan één interpretatie mogelijk. Dat de Nederlandse douane zoveel contact heeft met het bedrijfsleven is echt uniek. Daarnaast versterkt dit onze positie als logistiek Nederland enorm”.
Na vele jaren van overleg is met ingang van 1 mei 2016 de nieuwe EU Wetgeving van kracht geworden. Daarover zijn toen ook veel congressen voor belanghebbenden georganiseerd: “Eén van onze klanten waar ik al vele jaren mee samenwerk, vroeg of ik ook mee wilde gaan naar een bijeenkomst van zijn platform. Dat heb ik natuurlijk gedaan. Zo kon ik de impact van de nieuwe wetgeving op zijn specifieke situatie beter interpreteren en gerichter advies geven. Dit was voor ons beiden een goede en leuke ervaring”.
Een juiste aangifte voorkomt problemen
Waarom is een correcte aangifte eigenlijk zo belangrijk? Er kunnen boetes worden opgelegd, wanneer bij controle blijkt dat de goederencode niet overeenkomt met het product of als de douanewaarde niet correct is berekend. Dit kan tot 5 jaar na dato: “Daarom houden wij wijzigingen in het indelen van goederen goed in de gaten, die veranderen namelijk nog weleens. In de nieuwe EU Wetgeving is bijvoorbeeld ook de manier waarop de douanewaarde moet worden berekend aangepast”.
De declaratie afdeling bij Ritra Cargo
Ritra Cargo werkt met een hecht in-house declaranten team. Hierdoor zijn de lijntjes kort, klant- en productkennis wordt snel gedeeld en de doorlooptijd van aangiften is kort. Ritra Cargo is AEO gecertificeerd. Om dit te behouden worden processen en procedures voortdurend aangepast waar nodig, om zo de kwaliteit op peil te houden.
Nog een kijkje achter de schermen bij Ritra Cargo? Lees hier het interview met import expediteur Brian.
Ander belangrijk nieuws