+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Douanecontroles op import: hoe werkt dat?

Douanecontroles op import: hoe werkt dat?

averij grosse

Ritra Cargo’s douane declaratie afdeling maakt jaarlijks duizenden importaangiften op. Een deel van de bijbehorende zendingen wordt vervolgens geselecteerd voor een douanecontrole. Deze lopen hierdoor vertraging op. Helaas valt vooraf niet te voorspellen welke zendingen dit zullen zijn. Hoe werkt de selectieprocedure van de douane en wat kunt ú doen om vertragingen te beperken?

 

Welke zendingen worden gecontroleerd?

De douane beslist op welke zendingen zij een controle willen uitvoeren. Andere partijen kunnen hier geen invloed op uitoefenen. Het kan daarom altijd gebeuren dat uw goederen moeten worden gecontroleerd. Jaarlijks onderwerpt de douane gemiddeld 5% van alle importzendingen aan een controle.

 

Welke zendingen de douane onderwerpt aan een controle valt vooraf niet te voorspellen en is meestal willekeurig. Echter kan een controle ook gericht zijn, waarbij de keuze afhangt van één of meerdere factoren:

  • Type product dat wordt ingevoerd
  • Oorsprongsland van de ingevoerde producten
  • Waarde van het product
  • Reputatie van de douane expediteur die de importaangifte opmaakt

 

Daarnaast voert de douane soms extra controles uit op bepaalde productgroepen of oorsprongslanden. Dit doen zij als er gegronde twijfels bestaan over bijvoorbeeld de waarde van het product. De afgelopen jaren was dit onder andere zo voor textiel en schoenen.

 

Minder import, evenveel controles

Onder invloed van corona heeft de import wekenlang nagenoeg stilgelegen. Wereldwijd gelden er in verschillende landen nog steeds vergaande beperkingen. De import is voorlopig dan ook nog niet terug op het oude niveau.

 

Ondanks de verminderde import probeert de douane het jaarlijkse quotum van 5% wel gewoon te behalen. Dit betekent dat er verhoudingsgewijs nu meer controles plaatsvinden op inkomende goederen. De kans dat uw zending hiervoor wordt geselecteerd is helaas dus groter dan gebruikelijk.

 

Vertraging door douanecontroles beperken

Een douanecontrole zorgt al snel voor een aantal dagen vertraging van de zending. Hoeveel precies, hangt vooral af van het type controle. Een fysieke controle neemt hierbij meer tijd in beslag dan een documentcontrole.

 

Voorafaangiftes kunnen de vertraging bij douanecontroles beperken. Met een voorafaangifte is voor aankomst in de haven al duidelijk of een zending is geselecteerd voor controle. Gaat het om een documentcontrole, dan is het al mogelijk om deze uit te voeren terwijl de goederen nog aan boord zijn. Moet er een fysieke controle plaatsvinden, dan bent u hiervan eerder op de hoogte. U kunt daar dan rekening mee houden in uw planning.

 

Voorwaarde voor het indienen van een voorafaangifte is wel dat de douane expediteur in het bezit is van alle benodigde documenten voor de invoeraangifte. Denk hierbij onder andere aan de factuur van de leverancier. We adviseren u dan ook om deze altijd zo snel mogelijk met ons te delen. Zo kunnen we samen vertragingen beperken.

 

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Neem dan contact met ons op.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.