+31 (0)10 76 71 000
Select language

Douanecontroles op import: hoe werkt dat?

Bel Ritra Cargo +31 (0)10 76 71 000

Douanecontroles op import: hoe werkt dat?

douanecontroles

Ritra Cargo’s douane declaratie afdeling maakt jaarlijks duizenden importaangiften op. Een deel van de bijbehorende zendingen wordt vervolgens geselecteerd voor een douanecontrole. Deze lopen hierdoor vertraging op. Helaas valt vooraf niet te voorspellen welke zendingen dit zullen zijn. Hoe werkt de selectieprocedure van de douane, hoe vaak komen controles voor bij klanten van Ritra Cargo en wat kunt u doen om vertragingen te beperken?

 

Welke zendingen worden gecontroleerd?

Jaarlijks onderwerpt de douane gemiddeld 5% van de inkomende zendingen aan een controle. Hierbij kan het gaan om een documentcontrole of fysieke controle. Welke zendingen hiervoor worden geselecteerd is vaak willekeurig. Echter kan een controle ook gericht zijn, waarbij de keuze afhangt van één of meerdere factoren:

  • Type product dat wordt ingevoerd
  • Oorsprongsland van de ingevoerde producten
  • Reputatie van de partij die de importaangifte opmaakt

 

Bovendien voert de douane soms extra controles uit op bepaalde productgroepen of oorsprongslanden. Dit doen zij als er gegronde twijfels bestaan over bijvoorbeeld de waarde van het product. Het afgelopen jaar was dit onder andere zo voor textiel en schoenen.

 

50% beter dan landelijk gemiddelde

In 2018 is slechts 2,5% van de importaangiften die door Ritra Cargo zijn opgemaakt opgevraagd voor controle. Net zoals voorgaande jaren is dit ver beneden het landelijk gemiddelde van 5%. Dit betekent dat minder containers vertraging oplopen en dat is natuurlijk erg fijn!

 

Vertraging door douanecontroles beperken

De douane beslist welke zendingen worden geselecteerd voor controle. Andere partijen kunnen hier geen invloed op uitoefenen. Het kan daarom altijd gebeuren dat uw zending moet worden gecontroleerd. Afhankelijk van of het om een documentcontrole of fysieke controle gaat, loopt uw zending dan een vertraging tussen de 2 en 5 dagen op.

 

Het indienen van een voorafaangifte kan deze vertraging beperken. Voor aankomst van de zending is dan al duidelijk of deze is geselecteerd voor controle. Daardoor kan deze sneller worden ingepland en de vertraging worden beperkt. Wij adviseren u dan ook om alle benodigde documenten voor de invoeraangifte te allen tijde zo snel mogelijk met ons te delen.

 

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Neem dan contact met ons op.

 

Ander belangrijk nieuws