+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Douanewaarde kleding & schoenen onder vergrootglas

Douanewaarde kleding & schoenen onder vergrootglas

De Europese Commissie heeft aangegeven dat er binnen de Europese Unie grote onregelmatigheden met betrekking tot de douanewaarde van kleding en schoenen zijn geconstateerd. Dit heeft directe gevolgen voor iedereen die deze mode items importeert. In dit artikel leest u wat er speelt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

 

 

Vanuit de Europese Commissie

De Europese Commissie in Brussel is de overkoepelende organisatie die zich (onder andere) bezighoudt met wetgeving. Zij beschermt hiermee de belangen van de EU en haar burgers en probeert alle EU-landen zo efficiënt mogelijk samen te laten werken.

 

Vanuit de Europese Commissie kwam eerder deze maand de constatering dat er grote onregelmatigheden zijn op het gebied van de douanewaarde van kleding en schoenen.

 

Zij heeft daarom alle lidstaten, in Nederland vertegenwoordigd door de Douane, de opdracht gegeven om op importzendingen scherpere controles uit te voeren. Deze controles zijn zeer specifiek gericht op de juistheid van de douanewaarde van kleding en schoenen.

 

 

 

Tips & tricks voor aankomend piekseizoen

Nu het piekseizoen voor fashion gerelateerde goederen snel nadert, is het voor importeurs van belang om hier zo goed en gericht mogelijk op in te spelen. Tenslotte wilt u rompslomp achteraf voorkomen.

 

Wij adviseren u om zich voor te bereiden op de vragen die de douane aan u zal stellen door de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

– U zorgt u dat een volledig bankafschrift kunt overleggen, sluitend met de factuur van de leverancier;

– In de betaalomschrijving verwijst u naar het factuurnummer. Zo heeft u de juiste informatie ook achteraf, snel bij de hand.

 

 

 

Wat als u geen bankafschrift heeft?

Soms heeft u misschien geen bankafschrift in handen. In dat geval kunt u gebruik maken van een ‘voorlopige zekerheidsstelling’. Dit kan worden gedaan in de vorm van een borgstelling. De hoogte van het bedrag van de borg wordt vooraf bepaald door de douane.

 

Ritra schiet dit bedrag vervolgens voor u voor aan de douane, waardoor deze partij (voorlopig) wordt vrijgegeven. U ontvangt per omgaande een factuur voor het bedrag dat wij hebben overgemaakt. Belangrijk om te weten is dat de verplichting om een bankafschrift te overleggen blijft. Pas na het tonen van het bankafschrift vindt de controle plaats. Indien alles akkoord is bevonden wordt het borgbedrag met u verrekend.

 

 

 

Nog vragen?

Wij willen u er op wijzen dat e.e.a. langere tijd in beslag kan nemen dan dat u gewend bent. Op dit moment heeft het Landelijk Waarde Team van de douane circa een week vertraging in het beantwoorden en afhandelen van alle verzoeken.

 

Voor inhoudelijke vragen verzoeken wij u een e-mail te sturen naar uw vaste Ritra Cargo contactpersoon. Hij of zij zal uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden of, indien nodig, deze voor u opnemen met onze declaratie afdeling.

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.