Dramatische situatie op terminals raakt verladers
25 februari 2025

De afhandelingssituatie op containerterminals in Rotterdam is in de afgelopen weken sterk verslechterd. De congestie neemt steeds extremere vormen aan en raakt daarmee ook andere Europese havens. Daarnaast zijn stakingen en werkonderbrekingen helaas nog dagelijkse kost. Op korte termijn lijkt beterschap uitgesloten. In dit artikel informeren wij u over de laatste stand van zaken én lichten wij toe welke gevolgen dit heeft voor u als verlader.
Wat is er aan de hand?
Zoals bij u bekend is de situatie op de Rotterdamse terminals en in de rest van de Noord-Europese havens, op dit moment erg zorgelijk. De onverwachte terminalsysteemstoringen en aanhoudende stakingen en werkonderbrekingen die daar in de afgelopen weken bij APM Terminals & Hutchison Ports zijn bijgekomen (en helaas nog dagelijks plaatsvinden), doen deze situatie absoluut geen goed. Daarnaast hebben ook de winterse weersomstandigheden en aanhoudende personeelstekorten in onze sector uiteraard hun effect op de algehele afhandeling.
Ook zijn er in de laatste jaren steeds meer schepen met een grotere beladingsgraad in de vaart genomen. Deze ogenschijnlijk mooie ontwikkeling heeft tot gevolg dat afhandeling van deze ‘containerreuzen’ veel meer tijd vereist dan voorheen. Uiteraard legt dit druk op de beschikbare mankracht en mogelijkheden op terminals. Ter indicatie: op dit moment liggen schepen met gemak zo’n 5-6 dagen voor de kant terwijl de gemiddelde afhandeling voorheen zo’n 48 uur in beslag nam.
Extreem veel rotatiewijzigingen
Naast de problemen rondom alle congestie gooien de vele, onverwachte rotatiewijzigingen (ook wel Change of Destinations genoemd) extra roet in het eten. Rederijen kiezen er de laatste tijd regelmatig voor om de congestie in Rotterdamse havens uit de weg te gaan. Dit doen zij door schepen, vaak op het laatste moment, naar andere havens te laten uitwijken. Logischerwijs zorgt dit weer voor extra druk en congestie bij andere Europese havens als Antwerpen, Bremerhaven, Felixstowe, Londen en Hamburg.
Uiteraard is ook de bijkomende vertraging die dit met zich meebrengt, niet mis. In het geval van een rotatiewijziging moet u al snel rekening houden met een week aan extra transittijd, mits de lading aan boord blijft. In sommige gevallen worden containers namelijk zelfs gelost in een andere haven en pas in een later stadium opgehaald en gereed gemaakt voor transport naar Rotterdam.
Directe gevolgen door u als verlader
Wachttijden bij het vol uithalen en leeg binnenbrengen van containers lopen op dit moment (gemiddeld!) op tot zo’n 3 uur per keer. Helaas heeft dit ook een direct, onontkoombaar effect op uw afleveringen, beperkte vrije dagen voor demurrage en de afhandeling van goederen in loodsen. We moeten tot onze spijt toegeven dat het anders zo hoge servicelevel wat u van ons bent gewend, hierdoor flink wordt beïnvloed.
Als gevolg lopen ook onze partners, waaronder transportbedrijven en loodsen, tegen deze problemen aan. Waar transporteurs (en wij) voorheen zo’n 2x per maand te maken kregen met extra wachturen, is dit nu meerdere keren per dag aan de orde. Wij hopen dan ook dat u begrijpt dat wij ons op dit moment bevinden in een zeer lastige situatie waarin noch wij, noch onze vervoerders, deze extra kosten meer voor eigen rekening kunnen nemen. Als dit nog verder uit de hand loopt zullen wij deze kosten in specifieke gevallen geheel of gedeeltelijk aan verladers moeten doorbelasten. Wij vragen u hiervoor om uw begrip.
Vragen?
Uiteraard houdt ons Operations team alles nauwlettend in de gaten en voorziet u, waar nodig, zelfs dagelijks van updates m.b.t. uw zending(en). Als u toch nog vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, dan nodigen wij u uit om contact op te nemen met uw sales contactpersoon. Ook kunt u zich voor het laatste nieuws kosteloos aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ander belangrijk nieuws
