+31 (0)10 76 71 000
Select language

Europese rijverboden vrachtverkeer in zomermaanden

Bel Ritra Cargo +31 (0)10 76 71 000

Europese rijverboden vrachtverkeer in zomermaanden

Wegtransport via expediteur Ritra Cargo

In Nederland begint en eindigt de zomervakantie verspreid over een aantal weken. In andere Europese landen is dit echter niet zo en gaat iedereen tegelijk met vakantie. Om het massale vakantieverkeer te ontlasten gelden er in juli en augustus daarom vaak rijverboden voor vrachtverkeer. Deze gelden vooral in de weekenden. Houd hier daarom rekening mee in uw planning wanneer u gebruik maakt van Europees wegtransport.

 

Laden of lossen rondom het weekend

In de zomerperiode zijn er een flink aantal dagen waarop er een rijverbod voor vrachtverkeer geldt. Op deze dagen is laden en lossen dan ook niet mogelijk. Echter is dit op de dag voor en na het rijverbod vaak ook lastig. Europees vrachtverkeer legt namelijk lange afstanden af en kan meestal niet al op de dag van vertrek op de eindbestemming lossen.

 

Geldt er bijvoorbeeld in het weekend een rijverbod in Frankrijk? Dan is het niet mogelijk om op maandagochtend om 06.00 uur te lossen in Zuid-Frankrijk. Ook leveren op vrijdagmiddag is lastig. In de regel rijden vrachtwagens namelijk niet terug zonder nieuwe lading. Op vrijdagmiddag is er nog maar weinig tijd om nieuwe goederen te laden. Het transportbedrijf kan dan besluiten om de vrachtwagen leeg terug te laten rijden voordat het rijverbod ingaat. De rit kan ook worden uitgesteld tot na het weekend. In beide gevallen wordt er vaak een toeslag doorberekend.

 

Wij adviseren u om in uw planning rekening te houden met de rijverboden in Europa. Denk hierbij ook aan de route die de vrachtwagen moet afleggen door andere landen waar deze van kracht zijn. Zo voorkomt u onnodige vertragingen en kosten.

 

Rijverboden per land

In de regel zijn de rijverboden voor vrachtverkeer in juli en augustus van kracht op zaterdagen, zondagen en officiële feestdagen. In Italië gaat het rijverbod soms al in op vrijdagavond.

 

Onderstaande tabel laat zien welke rijverboden er gelden in de Europese bestemmingen waar Ritra Cargo vaak voor klanten laadt of lost.

Rijverboden vrachtverkeer zomer 2019

Rijverboden vrachtverkeer

Goed om te weten is dat België geen rijverboden kent. Verder zijn rijverboden in Spanje beperkt tot bepaalde regio’s of specifieke productgroepen. Het gaat hierbij vooral om gevaarlijke goederen en uitzonderlijk transport.

 

Uitzonderingen rijverboden

Rijverboden gelden in de regel voor algemeen goederenvervoer zwaarder dan 7,5 ton. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Zo is het vervoer van bederfelijke goederen vaak uitgesloten van rijverboden, evenals levende dieren. De uitzonderingen verschillen per land. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw Ritra Cargo contactpersoon.

 

Ander belangrijk nieuws
Chat with us