+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Europese rijverboden vrachtverkeer zomer 2022

Europese rijverboden vrachtverkeer zomer 2022

Rijverboden vrachtverkeer

In Nederland begint en eindigt de zomervakantie verspreid over een aantal weken. In andere Europese landen is dit echter niet zo en gaat iedereen tegelijkertijd met vakantie. Om het massale vakantieverkeer te ontlasten gelden er in juli en augustus daarom vaak aanvullende rijverboden voor vrachtverkeer. Waar en wanneer gelden er rijverboden en waar moet u rekening mee houden in uw planning voor Europees wegtransport?

 

Laden of lossen rondom het weekend

In de zomerperiode zijn er een flink aantal dagen waarop er een rijverbod voor vrachtverkeer geldt. Op deze dagen is laden en lossen dan ook niet mogelijk. Echter is dit op de dag voor en na het rijverbod vaak ook lastig. Europees vrachtverkeer legt namelijk lange afstanden af en kan meestal niet al op de dag van vertrek op de eindbestemming lossen.

 

Geldt er bijvoorbeeld in het weekend een rijverbod in Frankrijk? Dan is het niet mogelijk om op maandagochtend om 06.00 uur te lossen in Zuid-Frankrijk. Ook leveren op vrijdagmiddag is lastig. In de regel rijden vrachtwagens namelijk niet terug zonder nieuwe lading. Op vrijdagmiddag is er nog maar weinig tijd om nieuwe goederen te laden. Het transportbedrijf kan dan besluiten om de vrachtwagen leeg terug te laten rijden voordat het rijverbod ingaat. De rit kan ook worden uitgesteld tot na het weekend. In beide gevallen wordt er vaak een toeslag doorberekend.

 

We adviseren u om in uw planning rekening te houden met de rijverboden in Europa. Denk hierbij ook aan de route die de vrachtwagen moet afleggen door andere landen waar deze van kracht zijn. Zo voorkomt u onnodige vertragingen en kosten.

 

Rijverboden vrachtverkeer per land

In de regel zijn de rijverboden voor vrachtverkeer van kracht op zondagen en officiële feestdagen. In juli en augustus is dit rijverbod in enkele landen uitgebreid. Onderstaand overzicht laat zien welke rijverboden er gelden voor Europese bestemmingen waar Ritra Cargo vaak voor klanten laadt of lost.

 

België kent geen rijverboden voor vrachtverkeer

 

Rijverboden vrachtverkeer Duitsland

Op vrijwel alle Duitse wegen geldt in juli en augustus een rijverbod voor vrachtverkeer op de zaterdag. Deze loopt van 07.00 tot 20.00 uur. Voor zon- en feestdagen geldt in Duitsland het hele jaar door een rijverbod van 00.00 tot 22.00 uur. Deze is van toepassing voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton en voor vrachtwagens met aanhangwagen.

 

Rijverboden vrachtverkeer Frankrijk

Elk weekend is er in Frankrijk geen vrachtverkeer toegestaan op de weg van zaterdag 22.00 uur tot zondag 22.00 uur. Op feestdagen geldt het rijverbod eveneens vanaf de voorafgaande dag 22.00 uur tot 22.00 uur op de dag zelf. Donderdag 14 juli en maandag 15 augustus zijn nationale feestdagen in Frankrijk.

Naast het standaard rijverbod op zon- en feestdagen, kent Frankrijk ook een zogenaamd zomerrijverbod op enkele zaterdagen. Op deze dagen is het extra druk op de Franse wegen door vakantieverkeer. Het zomerrijverbod in 2022 geldt vooralsnog op zaterdag 16, 23 en 30 juli en 6, 13 en 20 augustus. Vrachtverkeer mag dan niet op de weg tussen 07.00 en 19.00 uur.

 

Rijverboden vrachtverkeer Italië

In Italië is op zon- en feestdagen een rijverbod van kracht voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton. Normaal gesproken loopt dit verbod van 09.00 tot 22.00 uur. In de zomermaanden juni, juli, augustus en september gaat het rijverbod echter al vroeger in, namelijk al om 07.00 uur. Maandag 15 augustus is een nationale feestdag in Italië.

 

Rijverboden vrachtverkeer Spanje

Spanje kent een zeer complex schema van rijverboden. Deze verschillen per regio, weg en/of dag. Over het algemeen geldt er in Spanje alleen een rijverbod voor gevaarlijke goederen op zon- en feestdagen van 08.00 tot 24.00 uur. In het geval van een feestdag gaat het verbod al eerder in, namelijk de voorafgaande dag (zaterdag uitgezonderd) om 13.00 uur.

 

Rijverboden vrachtverkeer Zwitserland

In Zwitserland is het rijverbod voor vrachtverkeer van kracht op zon- en feestdagen van 00.00 tot 24.00 uur. Daarnaast geldt er dagelijks een nachtrijverbod tussen 22.00 en 05.00 uur. In Zwitserland zijn er geen speciale rijverboden voor vrachtverkeer in juli en augustus. Maandag 1 augustus is een nationale feestdag in Zwitserland.

Let op: over het algemeen zijn rijverboden in Europa geldig voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton. In Zwitserland ligt dit gewicht echter lager. Voor vrachtwagens is het maximaal toegestane brutogewicht 3,5 ton. Voor combinaties geldt een maximummassa van 5 ton.

 

Uitzonderingen rijverboden

Rijverboden gelden in de regel voor algemeen goederenvervoer zwaarder dan 7,5 ton. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Zo is het vervoer van bederfelijke goederen vaak uitgesloten van rijverboden, evenals levende dieren. De uitzonderingen verschillen per land. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw Ritra Cargo contactpersoon.

 

Dit overzicht is met de grootst mogelijk zorg door ons samengesteld. Echter zijn we hiervoor afhankelijk van informatie van derden. Hierdoor kan het overzicht mogelijk niet helemaal actueel zijn.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.