+31 (0)10 76 71 000
Select language

Europese rijverboden vrachtverkeer zomer 2020

Bel Ritra Cargo +31 (0)10 76 71 000

Europese rijverboden vrachtverkeer zomer 2020

traffic jam

In Nederland begint en eindigt de zomervakantie verspreid over een aantal weken. In andere Europese landen is dit echter niet zo en gaat iedereen tegelijkertijd met vakantie. Om het massale vakantieverkeer te ontlasten gelden er in juli en augustus daarom vaak aanvullende rijverboden voor vrachtverkeer. Dit jaar zijn deze in enkele landen opgeschort als gevolg van de coronacrisis. Waar en wanneer gelden er nog rijverboden en waar moet u rekening mee houden in uw planning voor Europees wegtransport?

 

Let op met laden of lossen rondom het weekend

In de zomerperiode zijn er een flink aantal dagen waarop er een rijverbod voor vrachtverkeer geldt. Op deze dagen is laden en lossen dan ook niet mogelijk. Echter is dit op de dag voor en na het rijverbod vaak ook lastig. Europees vrachtverkeer legt namelijk lange afstanden af en kan meestal niet al op de dag van vertrek op de eindbestemming lossen.

 

Geldt er bijvoorbeeld in het weekend een rijverbod in Frankrijk? Dan is het niet mogelijk om op maandagochtend om 06.00 uur te lossen in Zuid-Frankrijk. Ook leveren op vrijdagmiddag is lastig. In de regel rijden vrachtwagens namelijk niet terug zonder nieuwe lading. Op vrijdagmiddag is er nog maar weinig tijd om nieuwe goederen te laden. Het transportbedrijf kan dan besluiten om de vrachtwagen leeg terug te laten rijden voordat het rijverbod ingaat. De rit kan ook worden uitgesteld tot na het weekend. In beide gevallen wordt er vaak een toeslag doorberekend.

 

Wij adviseren u om in uw planning rekening te houden met de rijverboden in Europa. Denk hierbij ook aan de route die de vrachtwagen moet afleggen door andere landen waar deze van kracht zijn. Zo voorkomt u onnodige vertragingen en kosten.

 

Rijverboden vrachtverkeer per land

In de regel zijn de rijverboden voor vrachtverkeer van kracht op zondagen en officiële feestdagen. In juli en augustus is dit rijverbod in enkele landen uitgebreid. Vanwege de coronacrisis geldt een uitzonderlijke situatie en zijn rijverboden in enkele Europese landen momenteel zelfs opgeschort.

 

Onderstaand overzicht laat zien welke rijverboden er gelden voor Europese bestemmingen waar Ritra Cargo vaak voor klanten laadt of lost.

 

België kent geen rijverboden voor vrachtverkeer.

 

Rijverboden vrachtverkeer Duitsland

Huidige situatie

In Duitsland is het gebruikelijke zomerrijverbod op de zaterdag opgeheven voor bepaalde deelstaten. In Mecklenburg-Voor-Pommeren, Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Sleeswijk-Holstein, Rijnland-Palts, Saksen-Anhalt Thüringen en Baden-Württemberg is deze in de maanden juli en augustus niet van toepassing.

 

Gebruikelijke situatie

Op vrijwel alle Duitse wegen geldt in juli en augustus een rijverbod voor vrachtverkeer op de zaterdag. Deze loopt van 07.00 tot 22.00 uur. Voor zon- en feestdagen geldt in Duitsland het hele jaar door een rijverbod van 00.00 tot 22.00 uur. Deze is van toepassing voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton en voor vrachtwagens met aanhangwagen.

 

Rijverboden vrachtverkeer Frankrijk

Elk weekend is er in Frankrijk geen vrachtverkeer toegestaan op de weg van zaterdag 22.00 uur tot zondag 22.00 uur. Op feestdagen geldt het rijverbod eveneens vanaf de voorafgaande dag 22.00 uur tot 22.00 uur op de dag zelf. Dinsdag 14 juli is een nationale feestdag in Frankrijk.

 

Naast het standaard rijverbod op zon- en feestdagen, kent Frankrijk ook de zogenaamde zwarte zaterdagen. Op deze dagen is het extra druk op de Franse wegen door vakantieverkeer. De zwarte zaterdagen in 2020 zijn vooralsnog vastgesteld op 11, 18 en 25 juli en 1, 8, 15 en 22 augustus. Vrachtverkeer mag dan niet op de weg tussen 07.00 en 19.00 uur.

 

Rijverboden vrachtverkeer Italië

Huidige situatie

Vanwege het coronavirus zijn momenteel alle rijverboden in Italië voor onbepaalde tijd opgeheven.

 

Gebruikelijke situatie

In Italië is elke zondag een rijverbod van kracht voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton. Normaal gesproken loopt dit verbod van 09.00 tot 22.00 uur. In de maanden juli en augustus gaat het rijverbod echter al vroeger in, namelijk al om 07.00 uur.

 

Verder kent Italië meerdere feestdagen in juli. Op deze dagen is eveneens tussen 07.00 en 22.00 uur geen vrachtverkeer toegestaan. Het gaat om de volgende feestdagen: 4, 11, 18, 24 en 31 juli.

 

Rijverboden vrachtverkeer Spanje

Spanje kent een zeer complex schema van rijverboden. Deze verschillen per regio, weg en/of dag. Over het algemeen geldt er in Spanje alleen een rijverbod voor gevaarlijke goederen op zon- en feestdagen van 08.00 tot 24.00 uur. In het geval van een feestdag gaat het verbod al eerder in, namelijk de voorafgaande dag (zaterdag uitgezonderd) om 13.00 uur.

 

Rijverboden vrachtverkeer Zwitserland

In Zwitserland is het rijverbod voor vrachtverkeer van kracht op zon- en feestdagen van 00.00 tot 24.00 uur. Daarnaast geldt er dagelijks een nachtrijverbod tussen 22.00 en 05.00 uur. In Zwitserland zijn er geen speciale rijverboden voor vrachtverkeer in juli en augustus. Zaterdag 1 augustus is een feestdag in Zwitserland.

 

Let op: over het algemeen zijn rijverboden in Europa geldig voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton. In Zwitserland ligt dit gewicht echter lager. Voor vrachtwagens is het maximaal toegestane brutogewicht 3,5 ton. Voor combinaties geldt een maximummassa van 5 ton.

 

Uitzonderingen rijverboden

Rijverboden gelden in de regel voor algemeen goederenvervoer zwaarder dan 7,5 ton. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Zo is het vervoer van bederfelijke goederen vaak uitgesloten van rijverboden, evenals levende dieren. De uitzonderingen verschillen per land.

 

Voor de meest actuele situatie rondom de coronacrisis en rijverboden verwijzen we u graag naar de website van TLN. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met uw Ritra Cargo contactpersoon.

 

 

Dit overzicht is met de grootst mogelijk zorg door ons samengesteld. Echter zijn we hiervoor afhankelijk van informatie van derden. Hierdoor kan het overzicht mogelijk niet helemaal actueel zijn.

 

Ander belangrijk nieuws
Chat with us