+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Ritra Cargo bouwt mee aan standaarden voor datadelen

Ritra Cargo bouwt mee aan standaarden voor datadelen

Expediteur Ritra Cargo drempelloos data delen

Transparantie, veiligheid en betrouwbaarheid in de keten. Drempelloos datadelen brengt veel voordelen met zich mee. Binnen de logistieke sector wordt er dan ook al jaren toegewerkt naar standaarden hiervoor. Van grootschalige adoptie is echter nog geen sprake. Daarom initieert, faciliteert en steunt Ritra Cargo allerlei initiatieven op het gebied van drempelloos datadelen. Hier profiteert namelijk iedereen van. Of u nu expediteur, transporteur of verlader bent.

 

Automatische data uitwisseling met PCS

In de Nederlandse transport en logistiek is het Port Community System (PCS) van Portbase al jaren gemeengoed. Bedrijven, organisaties en overheden wisselen via dit systeem allerlei informatie uit.

Een belangrijke functie van het PCS voor expediteurs is het opvragen en hergebruiken van ladinginformatie. Denk hierbij aan de ETA, inhoud en de benodigde informatie voor de inklaring. Het is dan ook lastig voor te stellen dat dit tot 2013 allemaal handmatig gebeurde. Een enorm tijdrovende klus.

Ritra Cargo initieerde de ontwikkeling van automatische data uitwisseling over ladinginformatie met het PCS. Hier vond in 2013 een succesvolle pilot van plaats. Partijen die nu gebruik maken van deze automatische data uitwisseling kunnen hun goederen eerder afleveren bij de klant. Een grote verbetering!

 

Snel en flexibel transport met iSHARE

iSHARE, een initiatief van de Topsector Logistiek, is een ander concreet voorbeeld van een oplossing voor drempelloos datadelen. Hiermee wordt de authenticatie, identificatie en autorisatie van data-delende partijen geregeld. Ritra Cargo heeft een ondersteunende rol vervuld bij de totstandkoming van dit afsprakenstelsel.

Voor verladers betekent ISHARE vooral dat transporten sneller en flexibeler kunnen worden geregeld. Precies dit mochten wij afgelopen november ook demonstreren op de ICT & Logistiek beurs. Dit deden wij samen met Portbase, Secure Logistics, iSHARE, Yellowstar en Poort8. Het concept kon rekenen op veel enthousiasme. Niet voor niets viel ditzelfde idee eerder al in de prijzen. iSHARE bevindt zich momenteel in de adoptiefase.

 

Goederenstromen beheersen met Blockchain

Al vanaf het eerste uur houdt Ritra Cargo zich bezig met de ontwikkelingen rondom Blockchain. Vooral onze collega Ad is zeer betrokken en wordt vanwege zijn expertise vaak uitgenodigd om te spreken over dit thema.

Blockchain technologie zal logistieke goederenstromen in de toekomst compleet gaan veranderen. Door het delen van data over deze bewegingen kunnen de afzonderlijke processen sneller en efficiënter worden afgehandeld. Hiermee worden goederenstromen betrouwbaar, transparant en controleerbaar.

Momenteel worden er ook steeds meer grote initiatieven rondom Blockchain opgezet, zoals recentelijk tussen Samsung, ABN AMRO en het Havenbedrijf Rotterdam. De daadwerkelijk adoptie laat echter naar verwachting nog even op zich wachten.

 

Klanten als eerste toegang tot nieuwste mogelijkheden

Bent u benieuwd naar de voordelen die onze betrokkenheid bij drempelloos datadelen voor u heeft? Wij vertellen u graag meer! Stuur ons een e-mail of bel ons direct.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.