+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Export lijdt onder ernstige capaciteitsproblemen

Export lijdt onder ernstige capaciteitsproblemen

De export vanuit Nederland naar het Verre en Midden-Oosten heeft al geruime tijd te maken met capaciteitsproblemen. Inmiddels staan er ook andere vaargebieden onder druk. Waardoor worden deze problemen veroorzaakt, wat zijn de gevolgen en mogelijke oplossingen?

 

Minder ruimte, meer ladingaanbod

Sinds 1 april dit jaar zijn de nieuwe allianties van start gegaan. De nieuwe samenwerkingen hebben flink wat wijzigingen met zich meegebracht. Zo zijn vaarroutes, transittijden en vaarschema’s gewijzigd. Er worden minder havens aangedaan en anderen worden niet langer direct aangelopen.

Daarnaast is er veel scheepsruimte weggevallen door het faillissement van rederij Hanjin. Dit terwijl er een toename in ladingaanbod is. Het volume van de Nederlandse goederenexport is ten opzichte van een jaar geleden met zo’n 8% gestegen. Het ruimtegebrek wordt nog eens verder bemoeilijkt door de overboekingen van de afgelopen maanden. Veel containers staan nog op de Rotterdamse terminals in afwachting van transport over zee.

 

Ernstig ruimtegebrek zorgt voor tariefverhogingen en toeslagen

De capaciteitsproblemen hebben gezorgd voor een enorme stijging van de export tarieven. Voorlopig lijkt er geen verandering in deze situatie te komen. Daarnaast zijn er bovenop de tariefverhogingen extra toeslagen in het leven geroepen. Deze worden berekend bij een late annulering van de zending of een wijziging hiervan.

 

Plan export zendingen nauwkeurig

Het ruimtegebrek en de toeslagen maken een goede planning van export zendingen noodzakelijk. Wij adviseren u dan ook om uw export planning zo vroeg mogelijk op te stellen en aan ons door te geven. Zo is de kans dat uw zending tijdig op de eindbestemming aankomt het grootst.

Heeft u nog vragen over de capaciteitsproblemen? Uw contactpersoon staat u graag te woord.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.