+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Extra kosten voor klanten bij foutieve REX-verklaring

Extra kosten voor klanten bij foutieve REX-verklaring

Extra kosten voor klant bij foutieve REX-verklaring

Als u een 100% juiste REX-verklaring aanlevert heeft u recht op tariefpreferentie via het REX-systeem. Oftewel; u bent dan vrijgesteld van invoerrechten. De douane controleert deze verklaringen momenteel nóg strenger dan voorheen. Helaas kan het kleinste (type-)foutje extra kosten, controles of zelfs een intrekking van dit privilege tot gevolg hebben. Het is dus voor u als verlader zaak om te zorgen dat de verklaring foutloos wordt aangeleverd.

 

 

Strengere controle

Sinds de invoering van het REX-systeem is de handel met APS-landen als Bangladesh, Pakistan, India en Vietnam eenvoudiger geworden. Zolang uw leverancier, die uiteraard geregistreerd moet staan als exporteur, de juiste REX-verklaring afgeeft is er geen vuiltje aan de lucht. Helaas gaat het opmaken hiervan niet altijd goed. Door de douane wordt dit vaak achteraf gecontroleerd. Dit zorgt ervoor dat ook u dit bericht pas later te horen krijgt.

 

Omdat een REX-verklaring te alle tijde de verantwoordelijkheid is van u en uw leverancier is het belangrijk om deze, voordat u de informatie aan ons instuurt, goed te controleren. Als onze douane afdeling achteraf bezwaar moet indienen kost dit extra tijd en geld. Daarnaast weten wij uit ervaring dat iedere volgende REX-aanvraag van dezelfde partij nóg scherper zal worden gecontroleerd.

 

 

Uit de praktijk

Wij kunnen een recent, foutief voorbeeld met u delen van een zending met kleding uit Bangladesh. Hier ontbrak slechts het woordje ‘Union’ in de REX-verklaring op de factuur. Het had tot gevolg dat de tariefpreferentie voor deze zending verviel en de klant achteraf alsnog 12% invoerrechten moest betalen.

 

Als tweede een wat complexer voorbeeld. Nu is de factuur opgemaakt in Dubai, het land waar de tussenhandelaar is gevestigd. De producent van de goederen komt uit Bangladesh en de koper uit Nederland. De REX-verklaring staat in dit geval op de paklijst.

 

De paklijst is opgemaakt door de producent in Bangladesh; degene die de goederen heeft gemaakt en geleverd. Alleen hij kan de REX-verklaring, onder zijn eigen REX-nummer opmaken. Op de paklijst heeft hij, los van de REX-verklaring, daarnaast zowel de Supplier (uit Dubai), de Shipper (uit Bangladesh, is hijzelf) en de Buyer (uit Nederland) vermeld. Zo gaat het helemaal goed.

 

 

De enige juiste

Fouten die onze douanedeclaranten vaak tegenkomen zijn:

. Een ontbrekende REX-verklaring

. Het REX-nummer van de leverancier staat op de factuur van de agent of tussenhandelaar

. Een ontbrekende handtekening van de leverancier op de verklaring

. Gedeeltes van de (gestandaardiseerde) tekst missen

 

Dit is de enige juiste tekst voor op de REX-verklaring:

The exporter … (Number of Registered Exporter (2), (3), (4)) of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of . . . preferential origin (5) according to rules of origin of the Generalized System of Preferences of the European Union and that the origin criterion met is … … (6).

 

 

Extra kosten voor rekening van verlader

Naast het opstellen en indienen van een bezwaarschrift moet ook u alsnog de juiste REX-verklaring overleggen. Daarvoor moet u terug naar het oorsprongsland. Kortom; bijkomende handelingen waar u, wij en uw leverancier niet op zitten te wachten. De extra administratieve kosten die door Ritra Cargo gemaakt worden als gevolg van een fout ingediende verklaring, zullen wij vanaf heden helaas aan de desbetreffende verlader moeten doorbelasten.

 

Heeft u nog vragen? Lees dan nog eens ons vorige artikel hierover of neem contact op met onze douanedeclaranten via 010-76 71 000.

 

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.