+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

FLEGT-verdrag wordt “plotseling” van kracht in de EU

FLEGT-verdrag wordt “plotseling” van kracht in de EU

Illegale houtkap en handel is een groot probleem in een aantal landen, waaronder Indonesië. Daarom is het FLEGT-verdrag in het leven geroepen. Dit verdrag stelt een uitvoervergunning bij de import van houtproducten uit deze landen naar de Europese Unie (EU) verplicht. Het FLEGT-verdrag met Indonesië was in de EU tot nu toe nog niet van kracht, maar hier gaat per 15 november verandering in komen.

 

FLEGT-verdrag tussen de EU en Indonesië

In mei 2014 werd het Besluit van de Europese Unie (2014/284/EU) met betrekking tot het FLEGT-verdrag met Indonesië in werking gesteld. Sindsdien geven de Indonesische autoriteiten een zogenaamd V-legal document bij de export van houtproducten af. Deze bevestigd dat het hout legaal is gekapt. Zonder deze uitvoervergunning mogen de producten Indonesië niet verlaten. Voor iedereen die houtproducten uit Indonesië importeert, is de uitvoervergunning dan ook niks nieuws.

 

Houtproducten mogen tot op heden nog wel zonder uitvoervergunning in de EU worden geïmporteerd. Op 11 oktober 2016 heeft de Raad van de Europese Unie echter een voorstel gepubliceerd, waarin staat dat dit met ingang van 15 november niet meer mogelijk is. Hiermee verandert de import procedure in Nederland. Bij elke zending van houtproducten moet voortaan een uitvoervergunning worden overlegd. Deze vergunning moet bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden aangemeld en overhandigd. Vervolgens verstrekt de NVWA een vrijgave code voor de houtproducten, welke in de douaneaangifte moet worden opgenomen. De douane declarant kan de gehele procedure voor u afhandelen.

 

Wereldwijde aanpak van illegale houtkap en handel

In veel landen is illegale houtkap en handel een groot probleem. Daarom heeft de EU al sinds 2010 wet- en regelgeving met betrekking tot de import van houtproducten. Ook in enkele Afrikaanse landen zijn vergelijkbare verdragen zoals het FLEGT-verdrag van kracht. Indonesië is het eerste Aziatische land dat op deze manier maatregelen neemt tegen illegale houtkap en handel.

 

Wat betekent dit voor u?

Importeert u houtproducten vanuit Indonesië? Dan bent u door uw contactpersoon op de hoogte gebracht over de gevolgen voor uw situatie.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.