Wat weet u al over het nieuwe douaneaangiftesysteem DMS?
28 november 2022
Op dit moment werkt de douane met aangiftesysteem AGS. In 2023 zal de Nederlandse douane overstappen naar een nieuw, Europees aangiftesysteem: DMS. Met dit systeem hebben declaranten meer grip op aangiften en wordt verwacht dat er minder storingen zullen zijn. Ook voor u als verlader zal er het één en ander gaan veranderen. Hoe werkt dit precies en welke impact heeft dit op de verwerking van ùw aangiften?
Hoe werkt het nu?
AGS is momenteel het aangiftesysteem waarmee de Nederlandse Douane alle opslag-, invoer- en uitvoeraangiften verwerkt. Het AGS systeem is ontwikkeld in de jaren 80 en dus is het de hoogste tijd voor verandering. Nederland wordt het eerste land waar het Europees georiënteerde aangiftesysteem DMS, live zal gaan.
Het huidige AGS systeem blijkt een gevoelige applicatie welke soms zorgt voor uitval en storing. Als dit gebeurt moet er worden teruggevallen op de noodprocedure, welke vertraging oplevert. Dit proces kan zomaar twee keer zo lang duren en de kans op fouten is groot. Daarnaast worden er achteraf nog vaak nacontroles uitgevoerd. Kortom: het is een steeds grotere uitdaging geworden om op een snelle en foutloze manier douanedocumenten te regelen. Dat zal ook u niet zijn ontgaan.
Waarom DMS?
DMS (Douaneaangiften Management Systeem) zal AGS vanaf 2023 volledig vervangen. In tegenstelling tot het op de douane gerichte AGS, wordt DMS op maat gemaakt en zal het gaan integreren in de softwareapplicaties van declaranten. Belangrijkste uitgangspunt hierbij is: (Europese) declaranten werken zelf in de applicatie waardoor er een snellere terugkoppeling komt, wat moet leiden tot een vlotte(re) verwerking van een aangifte.
DMS is van oorsprong een Brussels project. Het heeft de belangrijke rol om tot een eenduidige, elektronische, Europese douane te komen. Het moet internationale handel daarnaast gemakkelijker maken en de veiligheid binnen de Europese Unie verbeteren.
DMS in een notendop
Snelle, realtime feedback en controles.
In DMS moet een declarant zelf de aangifte controleren en corrigeren. Hierdoor is er u meer zicht in het douaneproces. Daarnaast zorgt dit er uiteraard voor dat zendingen snel en eenvoudig te monitoren zijn.
Minder storingen.
Omdat er geen koppelingen meer zijn met andere applicaties zullen storingen afnemen. Iedereen werkt straks met dezelfde software.
Minder risico op fouten.
Door de nieuwe datatechnieken herkent het systeem zelf fouten. In dit geval gaat de aangifte retour naar de indiener en moet het foutieve veld worden aangepast, voordat de aangifte verder wordt behandeld.
Informatie wordt gedetailleerder en minder fraudegevoelig.
Er moeten extra velden worden ingevuld door de declarant. Denkt u aan goederencodes, waardes en land van oorsprong. Ook moeten de aanwezige artikelen per containernummer worden vermeld. Meer velden vragen om meer input van u als verlader. Het is van belang om deze gegevens van tevoren aan de declarant toe te sturen, zodat uw aangifte geen onnodige vertraging oploopt.
Planning Douane 2023
In de oorspronkelijke planning zou de douane in 2022 al overgaan op het nieuwe systeem, maar dit is niet gehaald. Er zitten veel haken en ogen aan de nieuwe applicatie. Onder andere door een mismatch met het inningsadministratiesysteem van de fiscus. Het project blijkt daarnaast complexer dan gedacht en de software moet aan de wettelijke eisen van het DWU (Douanewetboek van de Unie) voldoen.
Achter de schermen wordt er ook in het bedrijfsleven door douanemanagers en ICT’ers hard gewerkt om te zorgen dat de bestaande software op een vloeiende manier kan integreren in DMS. Alles gaat anders heten en anders werken. De Belastingdienst houdt nu als startdatum 1 juli 2023 aan. Of deze deadline gehaald kan worden is op dit moment nog onduidelijk.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Neem dan gerust contact met op met customs@ritra.nl.
Ander belangrijk nieuws