+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Hoe gaat u om met licentiegoederen, royalty’s en licentierechten?

Hoe gaat u om met licentiegoederen, royalty’s en licentierechten?

Licentiegoederen invoeraangifte

Veel importeurs maken gebruik van beschermde logo’s, merknamen of afbeeldingen op producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Disneyfiguren op kleding, tassen of speelgoed. Voor deze zogenaamde licentiegoederen betaalt men royalty’s en licentierechten. Bij invoer in de EU kan deze vergoeding onderdeel zijn van de douanewaarde. Het is daarom van belang dat dit op de juiste manier in uw invoeraangifte wordt meegenomen. Hoe krijgt u dit voor elkaar?

 

Vermeld licentiegoederen op de factuur

Onze declaratie afdeling krijgt regelmatig facturen binnen met artikelen waar mogelijk licentierechten op van toepassing zijn. Het is belangrijk om altijd ergens op de factuur te vermelden dat het om licentiegoederen gaat. Bijvoorbeeld in de omschrijving. Wordt dit niet gedaan, dan worden de royalty’s en licentierechten onbedoeld niet in de douanewaarde meegerekend. Hierdoor is de aangifte onjuist.

Natuurlijk kan het zo zijn dat u al een regeling heeft getroffen en dat u achteraf (periodiek) opgave doet en invoerrechten afdraagt. In dat geval verzoeken wij u om dit aan ons door te geven, zodat wij hiervan een melding kunnen maken in de aangifte. Als aangever/importeur is het te allen tijde uw verantwoordelijkheid om de juiste gegevens aan de douane declarant te verstrekken.

 

Hulp bij royalty’s en licentierechten

Royalty’s en licentiecontracten van producten zitten vaak complex in elkaar. Hierdoor is het voor importeurs niet altijd helder of deze van toepassing zijn. Ook de manier waarop royalty’s en licentierechten moeten worden bijgeteld in de douanewaarde is soms lastig te bepalen.

Daarnaast kunnen royalty’s en licentierechten op verschillende manieren bij u in rekening worden gebracht. Hierdoor zijn deze niet altijd duidelijk vooraf toe te wijzen aan de waarde van de ingevoerde goederen. Bijvoorbeeld wanneer de waarde wordt berekend aan de hand van een achteraf betaalconstructie of op verkoopaantallen. In dit soort situaties kunt u de bijtelling van uw royalty en licentierechten mogelijk niet direct bepalen.

Het Landelijk Waardeteam Douane helpt u in dat soort gevallen verder. Ook wanneer u twijfelt of het bijtellen van royalty’s en licentiegerechten op u van toepassing is, adviseren we u om contact met hen op te nemen. Heeft u andere vragen over licentiegoederen? Onze afdeling douane declaratie helpt u graag verder. Zij zijn bereikbaar via het algemene nummer 010-7671000.

 

Bijlage: artikel 136 van de Uitvoeringsverordening (EU)2015-2447 over royalty’s en licentierechten.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.