Hoeveel CO2-uitstoot veroorzaakt één zending?
15 maart 2019
Hoe groot is de CO2 voetafdruk van het complete vervoerstraject van één zending? Voor haar afstudeeropdracht bij Ritra Cargo onderzoekt Rozwitha Roos hoe dit kan worden berekend. “Een actueel onderwerp dat vooral in de retail momenteel veel aandacht krijgt”, aldus Rozwitha. Met dit onderzoek wil Ritra Cargo klanten helpen om een bewuste vervoerskeuze te maken en daarmee ook een bijdrage leveren aan een schoner milieu. Wat kan er worden verwacht van Rozwitha’s afstudeeronderzoek?
Baanbrekend onderzoek
Duurzaamheid is wereldwijd al lange tijd een aandachtspunt. Ook binnen de logistiek gaat dit steeds meer leven. Er zijn al rederijen die laten zien hoeveel CO2-uitstoot het transport van A naar B per containerschip veroorzaakt. Echter is het berekenen van het complete traject nog nergens mogelijk. Samen met Rozwitha wil Ritra Cargo hier nu als eerste expediteur verandering in brengen.
Rozwitha: “Het doel van het onderzoek is een uitgewerkt rekenmodel, waarmee op voorhand inzichtelijk wordt hoeveel CO2-uitstoot het transport van jouw producten veroorzaakt. Helemaal vanaf de fabriek in het land van oorsprong tot aan het afleveradres van de klant. Zo kunnen klanten duurzaamheid ook meenemen in hun beslissing voor een transportwijze. Een expediteur die dit inzicht kan bieden is uniek en zal zich daarmee zeker onderscheiden.”
Met het rekenmodel kan de CO2-uitstoot voor transport via zeevracht, luchtvracht, spoorvervoer, wegvervoer of een combinatie hiervan worden berekend. In eerste instantie zal dit alleen zo zijn voor import zendingen. Echter zal het gebruik voor export- en cross-trade zendingen mogelijk ook snel binnen handbereik liggen.
Veel factoren van belang
Een zending van A naar B vervoeren is veelomvattend. Denk aan het voortransport, hoofdtransport en natransport. De totale CO2-uitstoot van dit hele traject berekenen is ingewikkeld omdat er veel factoren zijn die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het soort brandstof, type vliegtuig of schip en een eventuele switch van modaliteit. Dit maakt de totstandkoming van het rekenmodel complex.
Rozwitha: “Het in kaart brengen van alle benodigde data om de CO2 voetafdruk te berekenen wordt mijn grootste uitdaging. Er zijn veel factoren waar ik rekening mee moet houden en dat maakt het onderzoek complex, maar natuurlijk ook leuk. Elke dag kom ik wel weer wat nieuws tegen. Daarnaast moet ik ook de beschikking kunnen krijgen over alle benodigde data. Ik streef echt naar een zo betrouwbaar mogelijk onderzoek.”
Het rekenmodel samenstellen vraagt dus om veel oog voor detail. Daarnaast moet de benodigde data al beschikbaar zijn of beschikbaar worden gesteld. Alleen dan kan er een betrouwbaar rekenmodel ontstaan die de CO2-uitstoot van het gehele transporttraject van één zending kan berekenen.
Inzicht in CO2-uitstoot stuurt bedrijfsvoering
Er is steeds meer behoefte aan inzicht in het effect van bedrijfsactiviteiten op het milieu. Niet alleen bij organisaties, maar ook bij consumenten. Dit is iets wat wij ook regelmatig horen van onze klanten. Aanvankelijk was dit ook de aanleiding voor Rozwitha’s onderzoek. Met inzicht in de CO2 voetafdruk kunnen importeurs bewuste keuzes voor vervoerstrajecten maken.
Rozwitha: “Sommige klanten zouden voor een milieuvriendelijkere transportwijze kiezen wanneer ze het verschil in CO2-uitstoot weten. Bij anderen speelt de prijs een grotere rol. In ieder geval zet je klanten aan het denken en dat is natuurlijk ook belangrijk. Het is mooi als een expediteur die rol kan vervullen.”
Over Rozwitha
Rozwitha Roos is 26 jaar en komt uit Rotterdam. Ze zit in het laatste jaar van haar opleiding “Logistics Management” aan de Hogeschool Rotterdam. Voor haar afstudeeropdracht was ze op zoek naar een vernieuwend onderwerp waarbij ze veel kan leren. Deze vond ze bij Ritra Cargo.
Niet alleen het onderwerp van de opdracht was voor Rozwitha belangrijk in de keuze voor de stage. Ook de heersende bedrijfscultuur telde hierbij zwaar mee. Gelukkig vond ze in Ritra Cargo een goede match.
Rozwitha: “Bij een eerdere stage heb ik het niet zo naar mijn zin gehad, dus lette ik nu extra goed op de bedrijfscultuur. Het kantoor en de mensen bij Ritra Cargo stralen rust en openheid uit. Dat gaf me direct een goed gevoel. Daarnaast is het nu ook leuk om te zien dat mijn onderzoek echt leeft bij de collega’s. Ze nemen de tijd voor mijn vragen en ze willen me altijd graag helpen. Dat geeft me ook het vertrouwen dat er echt iets gaat gebeuren met de resultaten van mijn onderzoek.”
Team Ritra Cargo wenst Rozwitha veel succes met het vervolg van haar afstudeeronderzoek!
Ander belangrijk nieuws