REX-verklaringen brengen importeurs in de problemen
27 juli 2022

Importeert u uit een APS-land, zoals Bangladesh, Indonesië Pakistan of Vietnam? Dan maakt u aanspraak op tariefpreferentie via het REX-systeem. Hierbij is het belangrijk dat de bijbehorende REX-verklaring 100% juist is. Fouten kunnen namelijk leiden tot extra kosten en meer douanecontroles. Waar moet u op letten om problemen te voorkomen?
Gevolgen van een foute REX-verklaring
Sinds de invoering van het REX-systeem is de handel met APS-landen eenvoudiger geworden. Leveranciers die zijn geregistreerd als exporteur vermelden zelf de oorsprong van goederen in de zogenaamde REX-verklaring. Hier hoeft geen externe partij meer aan te pas te komen.
- U krijgt geen tariefpreferentie en moet invoerrechten betalen
- Meer douanecontroles
Controle kan zelfs nog plaatsvinden nadat de goederen zijn vrijgegeven. Het is dus altijd verstandig om de REX-verklaring zelf nog eens goed te controleren. Zo voorkomt u problemen.
Veel voorkomende fouten
- De REX-verklaring ontbreekt
- Het REX-nummer van de leverancier staat op de factuur van de agent of tussenhandelaar
- Er ontbreekt een handtekening van de leverancier op de REX-verklaring
De REX-verklaring is in feite een gestandaardiseerde tekst. Helaas zien we dat deze vaak ontbreekt bij de factuur.
Tekst REX-verklaring
The exporter … (Number of Registered Exporter (2), (3), (4)) of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of . . . preferential origin (5) according to rules of origin of the Generalized System of Preferences of the European Union and that the origin criterion met is … … (6).
*Voor een toelichting bij het invullen van de gegevens verwijzen we u graag naar het Official Journal of the European Union van 29-12-2015, Annex 22-07 (Engelstalig) en Bijlage 22-07 (Nederlandstalig).
Wanneer een tussenhandelaar of agent de factuur opmaakt, mag deze niet het REX-nummer van de leverancier gebruiken. Alleen degene die de goederen heeft geproduceerd, de leverancier dus, kan namelijk verklaren dat deze voldoen aan de oorsprongsregels.
Verder is het van belang dat de leverancier bovenstaande REX-verklaring letterlijk overneemt. Dit moet op de paklijst of op een aparte statement on origin gebeuren. Om de REX-verklaring geldig te maken moet de leverancier deze vervolgens altijd voorzien van een handtekening. Zo bewijst hij dat de betreffende goederen voldoen aan de oorsprongsregels. Let op: als de REX-verklaring in de statement on origin is opgenomen, dient de agent of tussenhandelaar hier wel een verwijzing naar te maken op de factuur.
2. Is het product be- of verwerkt?
Goederen worden niet altijd in z’n geheel in één land gefabriceerd. Neem bijvoorbeeld een overhemd dat in Bangladesh is gemaakt, met daarop knoopjes uit China. De leverancier is verplicht dit in de REX-verklaring te vermelden. Dat kan bij punt (6):
- Is het volledige artikel in één land gemaakt, dan wordt dit aangeduid met een “P”;
- Voor be- of verwerkte producten wordt de letter “W’ gebruikt, gevolgd door de eerste 4 cijfers van de HS-code.
Voor de invoering van het REX-systeem was een externe partij verantwoordelijk voor het aangeven van de juiste samenstelling via het zogenaamde Form A. Nu gaan de leveranciers hierover. Vooral bij het vermelden van be- of verwerkte goederen gaat dat nogal eens fout. Het toevoegen van de eerste 4 cijfers van HS-code wordt dan vaak nagelaten. Ziet u dit ook bij uw leverancier gebeuren? Maak het dan eens bespreekbaar.
Vragen over de REX-verklaring?
We adviseren om de REX-verklaring altijd even na te kijken op onvolledigheden of fouten. Zo voorkomt u eventuele problemen met de douane. Heeft u nog vragen over de REX-verklaring? Neemt u dan contact op met onze douane declaranten via 010-76 71 000.
Ander belangrijk nieuws
