+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Import uit India ernstig verstoord door containertekort

Import uit India ernstig verstoord door containertekort

Vrije dagen containers

De zeevracht vanuit India heeft zwaar te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis. Zo maakt een ernstig containertekort importeren uit India momenteel erg lastig. Daarnaast gaan de nog wel beschikbare containers weg tegen een spottarief en geldt er een hoge PSS-toeslag. Naar verwachting zal het nog zo’n 2 tot 3 maanden duren voordat de situatie verbetert. In de tussentijd is het zoeken naar creatieve oplossingen.

 

Lockdowns blokkeren handel

India heeft te maken met lockdowns in verschillende regio’s. Dit maakt de handel van en naar havens in deze gebieden onmogelijk. Chauffeurs die uit een code rood gebied komen, moeten namelijk verplicht 14 dagen in quarantaine. Alleen in regio’s waarbij dit niet geldt is handel nog mogelijk.

 

Door de lockdowns is het containertransport vanuit andere landen naar India sterk afgenomen. Fabrieken die zijn gesloten maken het ladingaanbod vanuit India eveneens schaars. Als gevolg verplaatsen rederijen zowel afvaarten als lege containers naar andere landen. Hierdoor zijn er simpelweg geen containers meer beschikbaar voor de export en worden afvaarten geannuleerd.

 

Als gevolg van het containertekort vragen rederijen bovendien uitzonderlijk hoge tarieven om een container te verschepen. Ook is er per aan boord datum 23 oktober een Peak Season Surcharge (PSS)* van gemiddeld $200 tot $300 per TEU ingesteld. De grootste schaarste heerst onder 20’ containers, maar ook aan 40’ containers is bijna niet te komen. Verladers die hun lading nog wel wegkrijgen, betalen hiervoor dus de hoofdprijs.

 

Creatief omgaan met containertekort

Waar tijdig boeken normaal gesproken een oplossing biedt bij capaciteitsproblemen, is dat nu helaas niet zo. De situatie rondom het containertekort is onvoorspelbaar en verandert dagelijks. Het verschepen van goederen vanuit India zal voorlopig lastig zijn.

 

Uiteraard houden wij de situatie in India nauwlettend in de gaten. Samen met onze lokale agenten zoeken we proactief naar oplossingen om uw goederen weg te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschepen vanaf Inland Container Depots (ICD’s) in plaats van de Indiase mainports. Hier zijn soms nog wel containers beschikbaar.

 

Wilt u importeren uit India en weten waar u aan toe bent? Neem dan contact op met uw Ritra Cargo contactpersoon of vraag vrijblijvend informatie op via sales@ritra.nl.

 

*De ingangsdatum van de PSS verschilt per rederij. Daarnaast is deze toeslag ondertussen al meerdere malen verhoogd. Daarom rekent Ritra Cargo vanaf aan boord datum 1 november 2020 de PSS één op één aan u door in het all-in tarief. 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.