+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Achter de schermen bij Lucas – stagiair luchtvracht

Achter de schermen bij Lucas – stagiair luchtvracht

Vijf maanden lang heeft Lucas Jager stagegelopen bij ons op Schiphol. Als student Luchtvrachtspecialist was het doel om ervaring op te doen als luchtvrachtexpediteur. Waarom heeft hij gekozen voor deze stage, wat heeft hij tijdens deze periode zoal gedaan en hoe heeft hij zijn tijd bij Ritra Cargo ervaren? Wij vroegen het hem.

 

Kun je wat meer over jezelf vertellen? Wie ben je, wat doe je en hoe ben je bij Ritra Cargo terecht gekomen?

Mijn naam is Lucas Jager, ik ben 19 jaar en kom uit de Hoeksche Waard. Op dit moment doe ik een MBO niveau 4 opleiding tot Luchtvrachtspecialist bij het Scheepvaart en Transport College (STC).

Van mijn school moest ik op zoek naar een bedrijf voor een meeloopstage van 5 maanden. Het leek me het leukst om dit te doen bij een wat kleinere en gespecialiseerde expediteur. Het probleem was alleen dat ik niet echt iets kon vinden waar ik een goed gevoel bij had. Via mijn buurman Fred, een oud-collega van jullie, ben ik toen bij Ritra Cargo Schiphol terecht gekomen.

Stagiair luchtvracht expediteur Ritra Cargo

Wat sprak je aan in een stage bij Ritra Cargo?

Wat me vooral aansprak in een stage bij Ritra Cargo, is dat jullie een middelgrote expediteur zijn maar tegelijkertijd toch heel groot zijn in wat jullie doen. De specialisatie in textiel vond ik vooral erg leuk. Hoe gaaf is het om een inkijk te krijgen in het proces voordat de kleding die je zelf draagt in de winkels ligt? Daarnaast vond ik gevaarlijke stoffen ook een interessante specialisatie.

 

Wat waren je verwachtingen over een stage bij Ritra Cargo?

In 5 maanden tijd wilde ik vooral de basiswerkzaamheden een luchtvrachtexpediteur leren kennen. Ik wilde graag te weten komen of dit beroep me echt ligt en of ik mezelf dit in de toekomst zie doen. Verder verwachtte ik dat deze stage me zou uitdagen en aanzetten tot denken. Saai zou het zeker niet worden!

 

Kun je uitleggen wat je opdracht bij Ritra Cargo inhield?

De enige opdracht van de meewerkstage was eigenlijk om zoveel mogelijk dagelijkse werkzaamheden te gaan verrichten. Ik kwam terecht op de exportafdeling, waar John en Kenneth mijn begeleiders waren. Ze lieten mij zien wat er allemaal komt kijken bij luchtvracht expeditie. Van vluchten controleren, tot offertes opstellen en klantcontact. De werkzaamheden zijn heel gevarieerd. Daarnaast kreeg ik veel verschillende taken, waarbij zij mij uitstekend hebben begeleid. Hierdoor heb ik ontzettend veel geleerd.

 

Waar heb je nog meer aan gewerkt bij Ritra Cargo?

Tijdens de kerstvakantie heb ik ook nog op de importafdeling bij Ritra Cargo Schiphol gewerkt. Hier mocht ik dossiers controleren en compleet maken, maar ook facturen versturen. Eigenlijk was dit vooral administratief werk en niet zozeer expeditie, maar dat is natuurlijk logisch gezien mijn ervaring.

 

Zijn je nog bepaalde dingen opgevallen bij Ritra Cargo?

Achter elke luchtvrachtzending zit enorm veel haast en alles moet snel worden geregeld. Daarom ligt alle benodigde informatie doorgaans al klaar. Het verbaasde me hoe ontzettend gestructureerd de luchtvrachtexpediteurs bij Ritra Cargo werken. Daarnaast beschikt men echt over een grote hoeveelheid kennis!

 

Wat is het belangrijkste dat je van ons hebt geleerd?

Goede communicatie met klanten en vervoerders is essentieel. Zo krijg je alle relevante details goed inzichtelijk, wat erg belangrijk is. Tijd is een namelijk een belangrijke kwestie en er is geen ruimte voor fouten.

 

Wat vond je het leukste aan je stage?

Ik vond het erg leuk om kennis te maken met het luchtvracht expeditie vak. Er is veel diversiteit in werkzaamheden en dat maakt het interessant. Ik zou later best wat met luchtvracht expeditie willen doen. Al moet ik eerlijk zeggen dat het declaranten vak mij ook erg leuk lijkt. Door mijn stage als export expediteur heb ik hier ook mee te maken gekregen en ik vond dit al meteen enorm interessant. Dat komt vooral doordat er veel verdieping in zit. Mijn volgende stage zal dan ook op de declaranten afdeling van Ritra Cargo Rotterdam zijn.

 

Wil je nog iets kwijt waar we het niet over hebben gehad?

Er heerst een enorm gezellige en flexibele werksfeer bij Ritra Cargo. Ik voel me hier echt thuis. Het is een mooie organisatie om voor te werken!

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.