+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Invoering CVB maakt douane-eisen voor import zeevracht strenger

Invoering CVB maakt douane-eisen voor import zeevracht strenger

CVB

De douane voert vanaf maandag 4 oktober 2021 gefaseerd het containervrijgavebericht (CVB) in. Dit heeft gevolgen voor iedereen die van buiten de Europese Unie over zee importeert. Met het CVB worden de douane-eisen namelijk strenger. Wat gaat er precies veranderen, en welke gevolgen heeft dit voor u?

 

Strengere voorwaarden nadere aangifte

Voor het afhandelen van de douaneformaliteiten heeft de douane verschillende documenten nodig. De nadere aangifte en Aangifte Tijdelijke Opslag (ATO) van de rederij zijn hier twee van. Hierop is bijvoorbeeld het B/L nummer, bruto gewicht en aantal colli te vinden. De douane controleert of de gegevens op beide documenten identiek zijn. Vaak is dit helaas niet het geval. Al deze mismatches moeten worden hersteld.

 

De invoering van het CVB moet deze onnodige herstelwerkzaamheden voorkomen. Zo komen er vanaf 4 oktober (fase 1) strengere voorwaarden rondom de nadere aangifte. Goederen mogen de terminal voortaan pas verlaten als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De nadere aangifte is ingediend nadat de goederen in de haven zijn gelost (ATA);
  • Er is een 100% match tussen de gegevens op de nadere aangifte en de ATO. Denk aan: B/L-nummer, bruto gewicht.

 

Het indienen van de nadere aangifte vóór de ATA leidt tot afkeuring hiervan. Bovendien kan de douane dan een boete opleggen. Hetzelfde geldt voor mismatches in gegevens. De douane heeft aangekondigd intensief te gaan controleren of aan alle voorwaarden wordt voldaan.

 

Voorafaangiften en automatisch aanbrengbericht

Het CVB brengt strengere eisen rondom het afhandelen van douaneformaliteiten met zich mee. Toch blijft een snelle afhandeling gewoon mogelijk. Hiervoor dienen douane expediteurs wel de nodige voorbereidingen te treffen. Daarvan is het gebruikmaken van voorafaangiften in combinatie met het zogenaamde “automatisch aanbrengbericht” de belangrijkste. Zo kan lading ook straks onveranderd snel de haven verlaten.

 

Als wereldwijd expediteur is Ritra Cargo uiteraard goed voorbereid op het CVB. Zo maken we al geruime tijd gebruik van voorafaangiften. Daarnaast werken we inmiddels ook met het automatische aanbrengbericht. Hierdoor neemt het afhandelen van douaneformaliteiten straks geen extra tijd in beslag. De impact op u als verlader zal dus minimaal zijn.

 

Zeker zijn van een snelle afhandeling?

Hoe zorgt u er als verlader voor dat uw goederen ook na 4 oktober snel door de haven passeren? Een snelle afhandeling van de douane formaliteiten valt of staat bij de juiste documentatie. Zorg er allereerst voor dat de gegevens op de factuur kloppen, zoals het bruto gewicht en het aantal colli. Verder adviseren we u om alle zending gerelateerde documentatie zo snel mogelijk bij ons aan te leveren. Deze hebben wij namelijk nodig om de voorafaangifte op te maken. Zo zorgen we samen voor een snelle afhandeling van de douaneformaliteiten.

 

Heeft u nog vragen over het CVB? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.