+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Invoerrechten in 3 stappen

Invoerrechten in 3 stappen

Invoerrechten in 3 stappen

Aan de hand van een aantal factoren, worden de invoerrechten voor uw vracht berekend. Vindt u het ingewikkeld klinken? Dat begrijpen wij best. Voor veel importeurs is dit dan ook niet altijd even duidelijk. Voor onze douanedeclaranten daarentegen, is dit gesneden koek. Daarom leggen wij graag in slechts 3 korte stappen aan u uit hoe invoerrechten worden berekend!

 

Stap 1: wat is de douanewaarde van uw goederen?

Het begint allemaal bij u als verlader. De invoerrechten die u gaat betalen worden berekend aan de hand van de douanewaarde. De douanewaarde wordt vastgesteld door een drietal factoren op te tellen:

 

  • Transportkosten tot aan de Nederlandse haven
  • Waarde van de goederen
  • Kosten voor verzekering van de goederen

 

De douanewaarde wordt ook wel de CIF-EU grens prijs genoemd. CIF staat voor Cost, Insurance, Freight. Hierbij zijn alle bovengenoemde kosten tot aan de aankomst in de Nederlandse haven, meegenomen. Over deze douanewaarde betaalt u vervolgens een bepaald percentage aan invoerrechten.

 

 

Stap 2: hoe gaan we het berekenen?

Wat is uw goederencode? Deze bepaalt namelijk de hoogte van het invoerrechtenpercentage. In het kort: alle goederen die worden geïmporteerd of geëxporteerd hebben een eigen goederencode. Aan iedere code hangt weer een eigen percentage invoerrechten. Dit percentage is daarom nooit onderhandelbaar. Houd er rekening mee dat u zelf verantwoordelijk bent voor het aanleveren van de juiste goederencode. Hulp nodig? Ons team kijkt graag met u mee.

 

We gaan het u uitleggen door middel van een tweetal voorbeelden. Stel, u importeert herenoverhemden van katoen uit China. Hierover betaalt u 12% invoerrechten. In onderstaande voorbeelden zijn de waarde van de goederen en de verzekeringskosten gelijk. Alleen de transportkosten verschillen. Welk bedrag aan invoerrechten betaalt u?

 

Voorbeeld 1

Kosten transport: €5000

Waarde van goederen: €4900

Kosten verzekering: €14,70

 

De douanewaarde is €9914,70.

 

Hoeveel invoerrechten betaalt u?

12% van €9914,70 = €1189,76

 

Voorbeeld 2

Kosten transport: €2000

Waarde van goederen: €5000

Kosten verzekering: €15

 

De douanewaarde is €7015.

 

Hoeveel invoerrechten betaalt u?

12% van €7015 = €841,80

 

In voorbeeld één bent u een hoger bedrag (€347,96 extra) kwijt dan in voorbeeld twee. U ziet dat de douanewaarde stijgt omdat de transportkosten hoger zijn. Kortom: hogere vrachttarieven leiden dus tot meer kosten voor invoerrechten.

 

NB. De douanewaarde betaalt u altijd in euro’s. Heeft uw factuur een andere valuta dan de Euro? Onze douanedeclaranten berekenen dit aan de hand van de vastgestelde valutakoersen per maand.

 

 

Stap 3: Waar moet u als verlader voor zorgen?

Om de juiste invoerrechten te berekenen, is het voor de Douane én onze declaranten van belang dat de actuele waarde op de factuur staat. Als hier geen reëel bedrag is ingevuld dan kunnen zij de factuur niet verwerken. Als u twijfelt over wat er nog meer op uw factuur moet staan, bekijk dan hier onze checklist.

 

Helaas komen onze declaranten ook dikwijls Free of Charge (FOC) op een factuur tegen. Vaak wordt dit door een leverancier gebruikt om een eerder gemaakte fout of verrekening mee te vereffenen. Omdat FOC geen waarde aantoont is dit echter nooit voldoende voor een berekening. Mocht u dit dus op uw factuur terugzien dan adviseren wij u om dit met uw leverancier te bespreken.

 

 

Toch nog vragen?

Al met al is het best een lastige materie. Dus vinden wij het echt niet gek als u nog vragen heeft. Stel ze gerust aan onze douane declaranten Randy, Gijs en Ilona. U kunt hen bereiken op telefoonnummer 010-7671000 of per e-mail.

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.