+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Is het einde van de GRI nabij?

Is het einde van de GRI nabij?

De Europese Commissie kondigde in februari aan maatregelen te nemen tegen de General Rate Increase (GRI). De GRI is al ruim 20 jaar een begrip onder rederijen, waarbij vrijwel gelijktijdig de voorgenomen tariefverhogingen voor vrachten naar Europa worden gepubliceerd. De Commissie is bezorgd dat dit de concurrentie en gebruikers schaadt en wil dit daarom een halt toeroepen.

Maandelijks worden de verhogingen gepubliceerd. Hierdoor is het in de praktijk mogelijk dat rederijen prijsintenties aan elkaar doorgeven, wat oneerlijke concurrentie in de hand werkt. Daarom wil de Europese Commissie afspraken met rederijen maken voor wat betreft tariefwijzigingen. Dit zijn de belangrijkste toezeggingen in het ontwerpvoorstel:

  • Rederijen publiceren geen GRI meer;
  • Tariefveranderingen mogen niet meer als bedrag worden benoemd;
  • Tariefaankondigingen moeten transparant zijn. De totale prijs wordt opgesplitst in categorieën, waaronder: basis tarief, kosten voor de bunker, beveiliging, terminal behandeling en eventuele hoogseizoen kosten;
  • Alle tariefaankondigingen zijn bindend. Rederijen mogen geen prijsstijging doorvoeren, wel een daling;
  • Tariefaankondigingen mogen niet eerder dan 31 dagen voor de ingangsdatum bekend worden gemaakt.

Bovenstaande toezeggingen gelden alleen voor de zogenaamde spottarieven. Dit zijn tarieven die voor één verscheping van kracht zijn. De wet zal niet gaan over contracttarieven en lopende contractonderhandelingen.

Het onderzoek van de Europese Commissie naar de GRI is nog niet afgerond. Daarom zijn bovenstaande afspraken nog niet bindend. Tariefverhogingen worden dan ook nog regelmatig aangekondigd, al vinden ze vaak geen doorgang.

Het verbod op de GRI zal naar onze verwachting niet veel invloed hebben op klanten van rederijen.
Wel zal het voor minder onrust zorgen. Anticiperen op tariefverhogingen zal verdwijnen. Ook zal de inkoop niet langer negatief worden beïnvloedt. Het kwam nog wel eens voor dat er last-minute prijsaanpassingen werden gedaan of pogingen werden ondernomen om goedkoper in te kopen. Soms was dit achteraf gezien ook nog eens onnodig. Deze acties zullen in de toekomst niet meer nodig zijn.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.