+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Ketenfinanciering voor importeurs

Ketenfinanciering voor importeurs

Voor importeurs is het beschikbaar houden van werkkapitaal belangrijk, maar tegelijkertijd ingewikkeld. Dat financieringsproblemen in de keten vaak voorkomen, realiseren wij ons als expediteur dan ook goed. Daarom kijken wij samen met klanten graag naar oplossingen in de vorm van ketenfinanciering. Hiermee kunt u financiële belemmeringen beperken, en meer werkkapitaal beschikbaar houden voor uw bedrijf.

 

Wat is ketenfinanciering?

Ketenfinanciering is een verzamelnaam voor allerlei verschillende financieringsvormen tussen partijen in de productieketen. Hiermee kunnen de financiële stromen in de keten worden geoptimaliseerd. Ketenfinanciering wordt dan ook veel ingezet in de wereldhandel.

Een voorbeeld van ketenfinanciering is de financieringsvorm ‘reverse factoring’. Hierbij sluit een importeur een overeenkomst met een financiële partij. Deze betaalt de facturen die de importeur van de leverancier ontvangt vooruit. De importeur betaalt het openstaande bedrag vervolgens binnen een afgesproken termijn terug aan de financiële partij. Zo worden leveranciers sneller betaald, terwijl importeurs werkkapitaal beschikbaar houden.

Ketenfinanciering Ritra Cargo

Visuele weergave van ‘reverse factoring’

Wat zijn de voordelen van ketenfinanciering?

Ketenfinanciering biedt meerdere voordelen. Allereerst zorgt ketenfinanciering ervoor dat er minder beslag op het werkkapitaal wordt gelegd. De facturen van de goederen worden namelijk door een financiële partij voorgefinancierd. Dit ‘vrijgekomen’ geld kan door importeurs weer worden geïnvesteerd in de groei van het bedrijf, door bijvoorbeeld nieuwe orders bij leveranciers te plaatsen.

Tegelijkertijd is ketenfinanciering een voordelige manier van financiering, omdat deze wordt verleend op basis van de kredietwaardigheid van de importeur. Een gezonde vermogenspositie resulteert in een gunstige kredietrating, waardoor de financiering goedkoper is.

Kortom, ketenfinanciering creëert waarde voor alle deelnemende partijen. Voordat hiermee van start kan worden gegaan, moeten er onderling wel duidelijke afspraken worden gemaakt. Verder zijn een goede samenwerking, onderling vertrouwen en openheid een absolute voorwaarde voor succesvolle ketenfinanciering.

 

Ritra Cargo adviseert over ketenfinanciering

Het beheersen van wereldwijde goederen- en datastromen is iets waar Ritra Cargo al jarenlang ervaring mee heeft. Dankzij onze goede relaties met financiële partijen en door onze rol als expediteur kunnen wij u nu ook ondersteunen bij uw financiële stromen en u adviseren over oplossingen voor ketenfinanciering. Zo kunt u de focus leggen op de verdere groei van uw bedrijf.

 

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor ketenfinanciering voor uw bedrijf? Neem dan contact op met uw Ritra Cargo contactpersoon.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.