+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Kostenontwikkelingen binnenlands vrachtvervoer 2018 en 2019

Kostenontwikkelingen binnenlands vrachtvervoer 2018 en 2019

Distributie binnen Nederland kosten 2019

Elk jaar brengt de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) een rapport uit over de kostenontwikkelingen in het binnenlandse vrachtvervoer. Hierin wordt naast de gemaakte kosten in het afgelopen jaar, ook een verwachting voor het komend jaar gegeven. Dit is een belangrijk rapport, want veel vervoerders baseren hun nieuwe tarieven hierop. Wat kunt u verwachten voor 2019? En wat waren de gemaakte kosten voor vrachtvervoer in 2018?

 

Binnenlands vrachtvervoer duurder in 2019

Het tarief voor wegtransport van zeecontainers gaat omhoog. Voor 2019 wordt een toename van 4,1% ten opzichte van 2018 verwacht. Ook het vervoer van pallets wordt volgend jaar duurder. In vergelijking met 2018 stijgen de tarieven met 4,8%. De prijsontwikkelingen voor 2019 zijn onder andere gebaseerd op de te verwachten kosten voor loon, verzekering van voertuigen en onderhoud. Deze stijgen naar verwachting allemaal in 2019.

Belangrijk om te weten is dat in beide prijsontwikkelingen de kosten voor brandstof niet zijn meegenomen. Uit ervaring blijkt namelijk dat de dieselprijs zeer lastig te voorspellen is. Dit is tevens de reden dat vervoerders deze doorgaans apart doorberekenen via de maandelijkse dieseltoeslag.

 

Gemaakte kosten 2018 hoger uitgevallen dan verwacht

De kosten voor binnenlands vrachtvervoer in 2018 zijn hoger uitgevallen dan verwacht. De prijsontwikkeling voor het wegtransport van zeecontainers was ingeschat op +3,3%. Dit is uiteindelijk nog eens 2% hoger geworden en uitgekomen op 5,3%. Voor pallets geldt dat de prijstoename was begroot op 4,4%. Uiteindelijk bleek het binnenlands transport hiervan 4,8% duurder te zijn ten opzichte van 2017.

Dat de kosten hoger zijn uitvallen dan verwacht, komt vooral door de gemaakte kosten voor rijdend personeel. Het toenemende tekort aan chauffeurs speelt hierbij een belangrijke rol. Zo moesten transportbedrijven onder andere meer uitzendkrachten inhuren en kostte het inwerken van nieuw personeel veel tijd.

 

Tarieven wegtransport 2019

De kosten voor binnenlands wegtransport zullen gaan stijgen. Dit zal in lijn zijn met bovenstaande verwachte prijsontwikkelingen. Richting het einde van het jaar onderhandelt Ritra Cargo met vervoerders over de tarieven voor 2019. Wij zullen u binnenkort informeren over de uitkomsten van deze gesprekken.

 

Bron: Ontwikkeling kostenniveau binnenlands vrachtautovervoer in 2018 en 2019, Panteia/NEA en NIWO.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.