Licentiegoederen als onderdeel van de douanewaarde
16 november 2016
Eerder dit jaar berichtten wij u over de nieuwe douanewetgeving omtrent royalty’s en licentierechten (lees het hier). Deze wijkt behoorlijk af van de oude wetgeving. In veel gevallen zullen deze kosten nu in de douanewaarde moeten worden opgenomen. Dit is belangrijk voor u, omdat het effect heeft op de hoogte van de invoerrechten.
De afgelopen maanden is gebleken dat de nieuwe douanewetgeving wat problemen in de uitleg oplevert. Royalty’s en licentiecontracten van producten zitten vaak complex in elkaar. Daardoor heerst er onzekerheid onder importeurs of de nieuwe douanewetgeving op hen van toepassing is. Ook de manier waarop royalty’s en licentierechten moeten worden bijgeteld is niet altijd helemaal duidelijk. Daarom geven wij u hierop graag wat extra toelichting.
Check, check, dubbelcheck
Voorheen konden royalty’s en licentierechten vaak uit de berekening van de douanewaarde worden gelaten. Dit werd bijvoorbeeld geregeld via bepaalde regelgeving of contract clausules. Dit is in veel gevallen nu anders.
Weet u niet zeker of het bijtellen van royalty’s en licentiegerechten op u van toepassing is? Het Landelijk Waardeteam of een accountancybureau gespecialiseerd in royalty’s en licentiecontracten kan het u vertellen. Wij adviseren u om bij twijfel contact met hen op te nemen.
Vermeld licentiegoederen op de factuur
Onze declaratie afdeling krijgt regelmatig facturen binnen met artikelen waar mogelijk licentierechten op van toepassing zijn. Het is belangrijk om altijd ergens op de factuur te vermelden dat het om licentiegoederen gaat. Bijvoorbeeld in de omschrijving. Wordt dit niet gedaan, dan worden de royalty’s en licentierechten onbedoeld niet in de douanewaarde meegerekend. Hierdoor is de aangifte onjuist.
Natuurlijk kan het zo zijn dat u al een regeling heeft getroffen en dat u achteraf (periodiek) opgave doet en invoerrechten afdraagt. In dat geval verzoeken wij u om dit aan ons door te geven, zodat wij hiervan een melding kunnen maken in de aangifte. Als aangever/importeur is het te allen tijde uw verantwoordelijkheid om de juiste gegevens aan de douane declarant te verstrekken.
Gevolgen van een onjuiste aangifte
Een foutieve aangifte kan zelfs jaren later nog leiden tot allerlei problemen. Zo kan de douane tot 3 jaar na dato een controle na invoer (CNI) doen. Zijn royalty’s en licentierechten niet in de douanewaarde opgenomen, terwijl dit wel zo had moeten zijn? Dan kunt u geconfronteerd worden met een naheffing en boete.
Lees hier artikel 136 van de Uitvoeringsverordening (EU)2015-2447 omtrent royalty’s en licentierechten.
Ander belangrijk nieuws