+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Praktijkcase: speciaal luchtvrachtvervoer gevaarlijke stoffen voor de ruimtevaart

Praktijkcase: speciaal luchtvrachtvervoer gevaarlijke stoffen voor de ruimtevaart

Het vervoer van gevaarlijke stoffen vraagt om specialistische kennis. De regelgeving rondom dit type transport is streng, zeker voor wat betreft luchtvracht. Afgelopen maand kregen wij in dit kader een unieke vervoersopdracht binnen: een lading Ammonia Anhydrous bestemd voor Florida. Dit is een zeer brandbare stof waarvan het vervoer door de lucht internationaal verboden is. Een behoorlijke uitdaging voor ons team dus!

 

Luchtvaartmaatschappijen willen zelden gevaarlijke stoffen vervoeren

Oorspronkelijk zou de zending Ammonia Anhydrous vanuit België naar Florida worden gevlogen. Daar wordt dit gevaarlijke stofje in de ruimtevaart gebruikt. Omdat er in België geen enkele luchtvaarmaatschappij bereid was om de zending te vliegen, is onze opdrachtgever uitgeweken naar Nederland.

De opdracht aan Ritra Cargo was allereerst dan ook om een maatschappij te vinden die deze gevaarlijke stof wil vervoeren. Dit bleek ook in Nederland een lastige taak. Alleen vluchten die enkel vracht vervoeren, komen hiervoor namelijk in aanmerking. Alle passagiersvluchten vallen af. Dit is naar schatting zo’n 90 tot 95%.

 

70 gram product, 39 kilo aan verpakking

Uiteindelijk is er één luchtvaartmaatschappij bereid gevonden om de Ammonia Anhydrous van Amsterdam naar Florida te vliegen. Bij een dergelijk product gelden er strenge eisen voor wat betreft de verpakking. 70 gram Ammonia Anhydrous moest worden verpakt in een loden pijp met een kist van 39 kilogram eromheen. Alleen dan mocht deze aan boord van het vliegtuig worden geladen.

Daarnaast waren er speciale vergunningen nodig, want niet bij alle gevaarlijke stoffen is vervoer toegestaan. In het geval van Ammonia Anhydrous zijn de Amerikaanse autoriteiten zelfs bij de aanvraagprocedure betrokken. Zij moesten toestemming verlenen voor het transport, evenals de Nederlandse overheid.

Uiteindelijk is de zending succesvol afgeleverd op de eindbestemming. Door het slagen van deze proef is er besloten om komend jaar maandelijks Ammonia Anhydrous van Nederland naar Florida te vliegen. Daar wordt de stof geanalyseerd en beoordeeld op kwaliteit. Wanneer deze onvoldoende is, zorgen wij er eveneens voor dat de Ammonia Anhydrous weer retour wordt gevlogen.

 

Gevaarlijke stoffen vervoeren vraagt om expertise

Onze luchtvracht afdeling organiseert dagelijks het vervoer van gevaarlijke stoffen, zoals brandbare vloeistoffen, bijtende stoffen en giftige stoffen. Het transport hiervan vraagt om allerlei verpakkingseisen en aparte documentatie. Daarnaast moet de expediteur die het vervoer verzorgt hiervoor gecertificeerd zijn.

Heeft u gevaarlijke stoffen die u van A naar B wilt vervoeren? Onze specialisten zijn hiervoor opgeleid en hebben jarenlange ervaring hiermee. Zij zorgen ervoor dat uw zending snel en probleemloos op de eindbestemming aankomt. Wij vertellen u graag meer.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.