+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Meer douanecontroles op kleding import

Meer douanecontroles op kleding import

De opgegeven waarde van geïmporteerde kleding en de bijbehorende goederencode(s) zijn al lange tijd onderwerp van aandacht bij de douane. Regelmatig zijn er twijfels of deze juist zijn. Wanneer een waarde of goederencode foutief is opgegeven, worden invoerrechten ontlopen. Daarom heeft de douane aangekondigd meer controles te zullen uitvoeren op geïmporteerde kleding. Het gaat hierbij om documentcontroles en fysieke controles. Zendingen die moeten worden gecontroleerd zullen helaas vertraging oplopen.

 

Documentcontroles

De opgegeven waarde van de goederen dient altijd overeen te komen met de totale prijs die wordt betaald voor de goederen. Wanneer de douane hier gegronde twijfels over heeft, wordt er een documentcontrole uitgevoerd. De douane vraagt u dan om een schriftelijke uitleg en onderbouwing van de prijs van de goederen en aanvullende kosten. Daarnaast dienen er documenten te worden aangeleverd die deze uitleg ondersteunen, zoals:

  • Betalingsbewijs aan de leverancier
  • Koopcontract voor de productie van de kleding
  • Correspondentie met betrekking tot de inkoop
  • Eventuele doorverkoopfactuur

Iedere documentcontrole wordt handmatig door een douaneambtenaar uitgevoerd. Hier gaan gemiddeld zo’n 2 tot 3 dagen overheen. Uw goederen kunnen helaas pas worden vrijgesteld nadat de documentcontrole is uitgevoerd.

 

Fysieke controles

Naast documentcontroles, zullen er ook meer fysieke controles gaan plaatsvinden. Hierbij worden de goederen door een douaneambtenaar fysiek gecontroleerd. Zo kan de douane vaststellen of de opgegeven goederencode overeenkomt met de kenmerken van de goederen. Gemiddeld duurt het 4 tot 5 dagen voordat een een fysieke controle is uitgevoerd en uw goederen kunnen worden vrijgegeven.

 

Meer informatie

Mocht de douane uw zending selecteren voor controle, dan hoort u dit direct van ons. De correspondentie met de douane nemen wij uiteraard voor u uit handen. Ritra Cargo heeft geen invloed op welke zendingen worden geselecteerd voor controle.

Heeft u vragen over de extra controles van de douane op geïmporteerde kleding? Neem dan contact met ons op.

 

Lees hier de officiële aankondiging van de Belastingdienst douane.

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.