+31 (0)10 76 71 000
Select language

Douanecontroles op import: hoe werkt dat?

Ritra Cargo’s douane declaratie afdeling maakt jaarlijks duizenden importaangiften op. Een deel van de bijbehorende zendingen wordt vervolgens geselecteerd voor een douanecontrole. Deze lopen hierdoor vertraging op. Helaas valt vooraf niet te voorspellen welke zendingen dit zullen zijn. Hoe werkt de selectieprocedure van de douane en wat kunt ú doen om vertragingen te beperken?

  (meer…)


Invoerrechten Vietnam verlaagd dankzij vrijhandelsovereenkomst

Binnen 7 jaar 99% van de in- en uitvoerrechten elimineren, dat is het doel van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam. Op 1 augustus 2020 treedt dit ambitieuze handelsakkoord in werking. Importeert u vanuit Vietnam? Dan kunt u vanaf volgende maand waarschijnlijk al aanspraak maken op een verlaging of nultarief op invoerrechten.

 

(meer…)


Voorzichtig herstel luchtvracht van coronacrisis

De afgelopen maanden werd het luchtruim bijna uitsluitend gebruikt om medische hulpmiddelen te vervoeren. Gelukkig komt hier nu verandering in. Doordat veel Europese landen de afgelopen weken versoepelingen hebben doorgevoerd wordt er meer gevlogen. Er komt steeds meer vraag en ruimte beschikbaar voor consumentengoederen. Dit maakt ook dat de torenhoge luchtvrachttarieven eindelijk beginnen te dalen.

 

(meer…)


Europese rijverboden vrachtverkeer zomer 2020

In Nederland begint en eindigt de zomervakantie verspreid over een aantal weken. In andere Europese landen is dit echter niet zo en gaat iedereen tegelijkertijd met vakantie. Om het massale vakantieverkeer te ontlasten gelden er in juli en augustus daarom vaak aanvullende rijverboden voor vrachtverkeer. Dit jaar zijn deze in enkele landen opgeschort als gevolg van de coronacrisis. Waar en wanneer gelden er nog rijverboden en waar moet u rekening mee houden in uw planning voor Europees wegtransport?

 

(meer…)


Huidige situatie in de containervaart

Aanvullend op het artikel dat we in april al publiceerden, willen we u graag informeren over de huidige situatie in de containervaart. Het is een publiek geheim dat vraag en aanbod sinds de uitbraak van de coronacrisis niet in balans zijn. Op dit moment ligt een groot deel van de totale containervloot stil en krijgen we er nog een paar uitdagingen bij. Het inbouwen van scrubbers en de opkomst van diverse oorsprongslanden die weer uit lockdown zijn, brengt extra drukte met zich mee. Met het piekseizoen in aantocht, en de voorlopig blijvende tekorten aan scheepscapaciteit, is het daarom nog belangrijker geworden om vroegtijdig uw lading te boeken.

 

(meer…)

Chat met ons