+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Nieuwsupdate douanezaken

Nieuwsupdate douanezaken

Er speelt een hoop op het gebied van douanezaken. De grootste verandering deze herfst is de livegang van aangiftesysteem DMS. Na een maand delen wij onze eerste ervaringen met u. Daarnaast hebben we te maken met externe factoren, zoals het aangescherpte importverbod voor goederen van Russische makelij. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw aangiften hier zo min mogelijk hinder van ondervinden?

 

 

DMS is live!

AGS was tot voor kort het aangiftesysteem waarmee de Nederlandse Douane alle opslag-, invoer- en uitvoeraangiften verwerkte. Het AGS-systeem stamt uit de jaren 80 en dus was het de hoogste tijd voor verandering. Eind september is AGS vervangen door DMS, het Douaneaangiften Management Systeem. Met een wereldwijde primeur voor Nederland; het eerste Europese land waar DMS live is gegaan.

 

Geheel volgens plan is team Ritra eind september gestart met het werken in DMS. De transitie is succesvol geweest. De samenwerking tussen Ritra’s declaratie team onder leiding van douane manager Randy, ICT expert Theo en de waardevolle begeleiding van Govert van externe softwareleverancier Customeyes, is een gouden greep gebleken. Er zijn bijna geen mankementen ontdekt tijdens de implementatie.

 

 

Wat kunt u doen?

Op de achtergrond werken onze declaranten tot eind oktober in zowel AGS als DMS. Vanaf november is alles 100% DMS. Het valt hen op dat er in DMS strenger wordt gekeken naar onder andere NAW-gegevens en nettogewichten. Niet zo gek ook; de douane heeft door de nieuwe werkwijze beduidend meer inzicht gekregen in alle aangiften. Een absoluut voordeel, want samen maken we de (Europese) havens zo een stukje veiliger.

 

Wel verlangt het van u wat meer betrokkenheid. Hieronder vindt u twee aandachtspunten waar u zelf invloed op heeft.

 

Strengere controle op nettogewichten

De douane controleert scherp op nettogewichten. Dit komt voort uit de nieuwe indeling van het DMS-systeem, waarin de douane de stuksprijs van een product mede baseert op basis van het nettogewicht. Nettogewichten moeten daarom te allen tijde op de factuur staan voor het berekenen van een reële stuksprijs. Als deze informatie mist is de kans op controles aanzienlijk groter.

 

Juiste opgave van NAW-gegevens leverancier/exporteur

Een ander punt, mede gevolg van de nieuwe indeling in DMS: aanvullende NAW-gegevens. Als uw Ritra contactpersoon u vraagt om specifieke informatie van uw leverancier of exporteur vertrouwen wij hierin op uw medewerking.

 

Ander belangrijk nieuws

Sinds 30 september 2023 is er een importverbod van toepassing op staal en ijzer welke Russische basisproducten bevatten. Deze goederen mogen niet meer worden geïmporteerd in de Europese Unie. U leest hier over de restricties én wat u kunt doen voor een correcte afwikkeling.

 

Er zijn ook belangrijke wijzigingen voor wie handelt met Ghana. Zo is het EUR1 Certificaat vervangen door een factuurverklaring. U leest het fijne hierover op de website van de douane.

 

Vragen of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over één van de onderwerpen? Neem dan contact op met onze douane declaranten of bekijk de artikelen over DMS en Russische importgoederen in ons nieuwsarchief.

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.