+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Ontwikkelingen containervaart

Ontwikkelingen containervaart

Zoals u wellicht al uit de media heeft vernomen, is de betrouwbaarheid van de containervaart / rederij schema’s op een historisch dieptepunt beland. Terecht krijgen we vaak de vraag hoe lang het nog duurt voordat hier verbetering in komt, en hoewel we graag goed nieuws brengen is het reëel om te zeggen dat hier geen verbetering in zit op de korte termijn.

Deze conclusie is gebaseerd op een 3 tal basis gegevens die de scheepvaart de afgelopen jaren ingrijpend hebben veranderd:

1. Slow steaming : sinds 2007 zijn de grotere containerschepen steeds langzamer gaan varen met als belangrijkste doel brandstof besparing.

2.Schaal vergroting : grotere schepen (in 5 jaar tijd is de capaciteit gestegen van 11.000 naar 20.000 TEU) die in minder havens terecht kunnen .

3.Meer en grotere samenwerkingsverbanden : de scheepvaart allianties die de afgelopen jaren zijn ontstaan beperken de flexibiliteit van afvaart schema’s verder.

Het causaal verband tussen deze drie punten is de toegenomen transittijd : waar de kleinere 11.000 TEU schepen op een reis nog een vertraging goed konden maken dankzij een topsnelheid van ongeveer 27 knopen, is de laatste generatie schepen ontworpen voor een kruissnelheid van 19 knopen (en maximaal 23 knopen). Het argument van brandstofkosten besparing hebben we hierbij dan nog buiten beschouwing gelaten. Het kleinere aantal (transhipment)havens wat deze schepen kan behandelen beperkt ook de flexibiliteit in het schema, iets wat nog versterkt wordt door de allianties waardoor meer belangen in meer havens minder uitwijkmogelijkheden geeft.

De laatste 2 jaar heeft het weer helaas ook parten gespeeld in de containervaart, evenals terminal vertragingen en stakingen in diverse havens. Ook deze factoren blijven uiteraard regelmatig een rol spelen.

Indien u vragen over het bovenstaande heeft, dan staan wij u natuurlijk graag te woord. Neem direct contact op met uw contactpersoon of bel ons op 010 – 76 71 000.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.