+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Overstap op REX-systeem in Bangladesh, Vietnam en Cambodja

Overstap op REX-systeem in Bangladesh, Vietnam en Cambodja

REX-systeem

Importeert u uit een APS-land? Dan heeft u als het goed is gehoord van het REX-systeem. Hierbij moet uw overzeese leverancier zich registreren als exporteur zodat u aanspraak kunt blijven maken op tariefpreferentie. Het REX-systeem vervangt het huidige Form A. Dit jaar moeten leveranciers in onder andere Bangladesh, Vietnam en Cambodja de overstap maken. Tot nu toe hebben echter nog maar weinig van hen dit gedaan.

 

REX-systeem maakt handel eenvoudiger

Dankzij het Form A kunt u aanspraak maken op tariefpreferentie wanneer u importeert uit APS-landen. Leveranciers moeten deze wel voor elke zending aanvragen bij de verantwoordelijke autoriteit in het desbetreffende land. Dit kost onnodig veel tijd.

 

Het REX-systeem maakt exporteren eenvoudiger voor leveranciers. Iedere exporteur die zich registreert krijgt een persoonlijk REX-nummer waarmee ze goederen kunnen uitvoeren. Dit nummer moet op het zogenaamde attest van oorsprong worden vermeld. Dit is een regel op de factuur waarin wordt verklaard dat de geƫxporteerde goederen uit een APS-land komen. Een Form A aanvragen is vervolgens niet meer nodig.

 

Uiteindelijk zullen alle exporteurs uit APS-landen moeten overstappen van Form A naar het REX-systeem. Deze overgang zal uiterlijk op 30 juni 2020 zijn afgerond. Het Form A is vanaf dat moment geen geldig document meer.

 

Registreren als exporteur in Bangladesh, Vietnam en Cambodja

Het Export Promotion Bureau (EPB) regelt in Bangladesh de overgang van het gebruik van het Form A naar het REX-systeem. Dit is de autoriteit die daar verantwoordelijk is voor certificering. Ook in Cambodja en Vietnam vindt dit jaar de overstap van Form A naar het REX-systeem plaats. In Cambodja moeten exporteurs zich registeren bij de Ministry of Commerce (MOC). In Vietnam kan dit bij de Vietnam Chamber of Commerce and Industry (VCCI). Vanaf het moment dat een exporteur geregistreerd staat, kan er geen gebruik meer worden gemaakt van het Form A.

 

Registratie afronden in 2019

Het is belangrijk dat uw leverancier zich dit jaar nog registreert bij de betreffende autoriteit in dat land. Gebeurt dit niet, dan kunt u vanaf 2020 geen aanspraak meer maken op een verlaagd of nultarief op invoerrechten. Uw leverancier hoort hiervan op de hoogte te zijn.

 

Tot nu toe hebben we echter nog maar weinig REX-nummers op facturen zien terugkomen. Daarom hebben we onze agenten gevraagd om het (nogmaals) onder de aandacht van de leveranciers te brengen. We raden u aan om hier ook zelf nog eens contact over op te nemen met uw leverancier.

 

Heeft u nog vragen over de overstap op het REX-systeem? Neem dan contact met ons op.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.