+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Problemen en oplossingen rondom FLEGT-vergunningen

Problemen en oplossingen rondom FLEGT-vergunningen

Sinds de invoering van het FLEGT-verdrag in november 2016 moeten alle houtproducten die worden ingevoerd vanuit Indonesië worden voorzien van een FLEGT-vergunning. Dit zorgt tot op heden nog steeds voor veel problemen. Op deze vergunning die wordt opgemaakt door exporteurs, staan namelijk vaak verkeerde goederencodes vermeld. Daardoor kan er geen importaangifte worden opgemaakt. Waar dit nu nog vaak wordt opgelost door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zal dit binnenkort niet meer zo zijn. Importeurs krijgen de volledige verantwoordelijkheid over de juistheid van de FLEGT-vergunning en zullen hierop worden aangesproken voor de NVWA.

 

Goederencodes vaak onjuist op FLEGT-vergunning

Het FLEGT-verdrag is in het leven geroepen om illegale houtkap en handel tegen te gaan. Om te bewijzen dat het hout (in het product) legaal is gekapt, moet elke houtsoort die wordt geëxporteerd uit Indonesië sindsdien worden voorzien van een zogenaamde FLEGT-vergunning. De goederencode behorend bij het product wordt ook op deze vergunning vermeld. Dit is waar het probleem ontstaat. Wereldwijd wordt de interpretatie van product naar goederencode namelijk verschillend gedaan.

Randy, douane declarant bij Ritra Cargo: Voor spiegels wordt in FLEGT-vergunningen vaak goederencode 4414 gebruikt: houten lijsten voor schilderijen, foto’s, spiegels en dergelijke. Deze goederencode gaat dus alleen over de omlijsting, en niet over de gehele spiegel. Deze is dus niet correct. Voor het product spiegel geldt namelijk goederencode 7009: spiegels van glas, ook indien omlijst.FLEGT-vergunning Ritra Cargo

Ook nu het FLEGT-verdrag al geruime tijd van kracht is, staan dit soort foutieve goederencodes helaas nog vaak op FLEGT-vergunningen. Hierdoor ontstaan er problemen met het opmaken van de importaangifte voor de douane. De NVWA, waar de FLEGT-vergunning moet worden aangemeld, was tot op heden nog coulant in het corrigeren van de goederencodes. Zo kon er alsnog een juiste importaangifte worden opgemaakt. De NVWA gaat hier echter binnenkort mee stoppen en legt de verantwoordelijkheid voor een juiste FLEGT-vergunning dan volledig bij de importeurs.

 

Ritra Cargo adviseert goederencodes aan importeurs

Importeert u een type product uit Indonesië dat een FLEGT-vergunning nodig heeft? Meld dit dan zo snel mogelijk bij uw Ritra Cargo contactpersoon. Onze declaratie afdeling zal deze producten dan voorzien van een goederencode, zodat u deze kunt doorgeven aan uw exporteur in Indonesië. Zo kan er een juiste FLEGT-vergunning worden opgemaakt. Hiermee worden problemen met de importaangifte voorkomen, evenals mogelijke vertragingen van zendingen en sancties van de douane en NVWA.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.