+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Problemen rondom luchtvracht import

Problemen rondom luchtvracht import

Luchtvracht expediteur Ritra Cargo

De luchtvrachtsector gaat momenteel door een moeilijke periode. Wereldwijd is er sprake van een groot capaciteitstekort en luchtvrachttarieven zijn erg hoog. Door het Chinees Nieuwjaar heeft de import vanuit China hier nog eens extra onder te lijden. Daarnaast zijn er grote achterstanden bij een aantal afhandelingsmaatschappijen op Schiphol. Waardoor zijn deze problemen ontstaan en waar dient u rekening mee te houden?

 

Capaciteitstekort hardnekkig probleem

Al maandenlang zijn er door corona wereldwijd veel minder passagiersvluchten. Dit heeft ook invloed op de hoeveelheid vracht die per lucht kan worden vervoerd. Naast de reizigers en hun bagage, is er op deze vluchten namelijk ook altijd ruimte voor goederen. Door het wegvallen van deze passagiersvluchten is er op veel routes een capaciteitstekort ontstaan. Hierdoor zijn de luchtvrachttarieven al een tijd lang erg hoog.

 

Het importeren van goederen wordt verder bemoeilijkt door vluchten die uitvallen. Wanneer er te weinig ladingaanbod is, kan het voorkomen dat een luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert. Dit gebeurt tegenwoordig regelmatig en wordt vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Vooraf is dan ook niet duidelijk welke vluchten hiermee te maken krijgen.

 

Het capaciteitstekort is het grootst in China, India en Bangladesh. Op vluchten vanuit deze oorsprongslanden komt het zelfs voor dat er een tarief wordt afgegeven, waarbij er op het moment van boeken toch geen ruimte meer beschikbaar blijkt te zijn. Dit is een erg vervelende en uitzonderlijke situatie. We adviseren u dan ook om hier rekening mee te houden en wanneer mogelijk snel te boeken.

 

Luchtvrachttarieven en Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar doet de vrachttarieven elk jaar weer omhoog schieten. Net voor de start zijn deze het hoogst, waarna ze na afloop weer dalen. Officieel is het Chinees Nieuwjaar al ten einde. Echter hebben veel Chinezen dit jaar de nieuwjaarsvakantie vanwege corona over een langere periode verspreid. Een groot deel van de bevolking is op dit moment nog niet aan het werk. Hierdoor zijn de tarieven nog maar nauwelijks gedaald.

 

Naast dat de tarieven hoog zijn, fluctueren ze ook continu. Om deze reden zijn we momenteel vaak aangewezen op het afgeven van dagtarieven. Houd u hier rekening mee wanneer u gebruik wilt maken van luchtvracht China.

 

Vertraging door afhandelingsachterstand Schiphol

Enkele afhandelingsmaatschappijen van vrachtvluchten op Schiphol hebben momenteel te maken met grote achterstanden. Deze zijn het gevolg van een ernstig personeelstekort, ontstaan door jarenlange bezuinigingen. Ziektegevallen en andere calamiteiten zoals het winterweer van begin februari komen daar nog eens bovenop. Waar de afhandeling normaal gesproken enkele uren duurt, loopt dat nu op tot soms wel meerdere dagen. Hierdoor kan de uitlevering van goederen vertraging oplopen.

 

Gelukkig zijn de achterstanden niet overal even groot. Binnenkomende vluchten op Schiphol zijn altijd gekoppeld aan een specifieke afhandelingsmaatschappij. Ritra Cargo houdt hier waar mogelijk extra rekening mee bij het inboeken van vracht.

 

We doen onze uiterste best om uw goederen altijd zo snel mogelijk af te leveren. Door jarenlange ervaring en goede, vaak persoonlijke, contacten met afhandelings- en luchtvaartmaatschappijen op Schiphol weet ons luchtvracht team veel voor elkaar te krijgen. Echter kan het toch voorkomen dat uw zending bij de afhandeling vertraging oploopt. Hierover nemen we dan direct contact met u op.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.