Prognoses voor de containermarkt in 2022
27 september 2021

2021 was een bewogen jaar. Allemaal zijn we benieuwd wat 2022 voor ons in petto heeft. ‘Wordt het weer snel normaal?’ Het is een vraag die ons Team dagelijks krijgt. Maar wat is ‘normaal’? Terug naar de periode van voor COVID19? Meerdere financiële instanties en dagbladen hebben zich erin verdiept. Op basis van hun prognoses geven wij u de verwachtingen voor de containermarkt 2022.
Huidige tarieven en tekorten
Sinds eind 2020 zijn de zeevrachttarieven torenhoog. En ze blijven maar stijgen. Er lijkt geen einde aan te komen. De diverse lockdowns, aanhoudende ruimtetekorten en de schaarste aan containers in Azië. Het creëert een markt die maar niet in balans kan komen. Daarnaast heeft de haven van Rotterdam grote moeite om alle lading te verwerken.
Neem nu september en oktober. Het zijn over het algemeen niet de drukste logistieke maanden. Toch krijgen we lading nog steeds moeilijk weg. Met de Golden week in het verschiet wordt dit niet snel beter. Maar wat zijn de verwachtingen voor daarna? Of, zoals ons vaak wordt gevraagd: ‘Wanneer wordt het weer normaal’?’
Verwachtingen op het gebied van transport
China is vastberaden om COVID volledig uit te roeien. Dit leidt tot abrupte sluiting van havens. Elk klein geval heeft direct effect op het productieproces. De voorraden zijn inmiddels op. Producenten zijn daardoor volledig afhankelijk geworden van de aanvoer van nieuwe grondstoffen.
Ook exporteurs in Indonesië en Vietnam hebben last van de uitbraak van de Delta-variant. Daarnaast is een tekort aan mankracht en capaciteit tevens in deze landen, een feit.
Havencongestie en een tekort aan containervervoer. Ze kunnen tot in het vierde kwartaal, of zelfs medio 2022, aanhouden. Als de pandemie niet snel wordt teruggedrongen kan havencongestie de nieuwe norm worden.
Financiële prognose containermarkt 2022
De vervoerskosten voor een container van Azië naar Europa zijn nu circa 10 keer hoger dan in mei 2020. De kosten voor het traject Shanghai – Los Angeles zijn verzesvoudigd. Aldus de Drewry World Container Index. De gestegen kosten moeten worden terugverdiend. Daarom zullen prijzen van producten worden verhoogd.
Door de hogere vrachttarieven zal de inflatie flink worden aangewakkerd. In de Verenigde Staten hebben voorspellers de groeiprognoses verlaagd. De inflatieverwachting voor 2022 is juist verhoogd. Vergeleken met 2020 zullen consumenten naar verwachting meer uitgeven. De voorspelling is dat uitgaven in het derde kwartaal 4% gaan stijgen. In het vierde kwartaal wordt dat geschat op 4,1%.
Contracten en tarieven. Wat kunt u verwachten in 2022?
Grote retailers en rederijen maken langetermijnafspraken. Voorheen gaf dit vaak de nodige garanties. Ook op deze contracten is ruimte nu zeer beperkt. Er wordt daarnaast nog steeds gebruik gemaakt van de bestaande, kortetermijncontracten. Maar een groot deel van de deals worden nu gedaan tegen spotprijzen. De markt heeft op dit moment veel weg van een veiling.
Scheepseigenaren verkopen aan de hoogste bieders. Daardoor delven kleinere leveranciers in Azië het onderspit. Zij zijn, meer dan ooit, afhankelijk van hun netwerk van agenten en expediteurs. Voor producenten buiten China is het probleem nog veel groter. Veel Chinese bedrijven zijn bereid om de gevraagde tarieven te betalen. Nadat schepen China hebben verlaten zijn ze dus al bijna vol.
De verwachting is dat dit kan aanhouden tot het Chinees Nieuwjaar in februari 2022.
Hier leest u het artikel van The Sydney Morning Herald.
Ander belangrijk nieuws
