+31 (0)10 76 71 000
Select language

REX-verklaringen brengen importeurs in de problemen

Bel Ritra Cargo +31 (0)10 76 71 000

REX-verklaringen brengen importeurs in de problemen

REX-verklaring APS-landen

Importeert u uit een APS-land, zoals Bangladesh, Indonesië of Vietnam? Dan maakt u aanspraak op tariefpreferentie via het REX-systeem. Hierbij is het belangrijk dat de REX-verklaring op de factuur 100% juist is. Fouten kunnen namelijk leiden tot extra kosten en meer douanecontroles. Waar moet u op letten om problemen te voorkomen? 

 

Gevolgen van een foute REX-verklaring

Sinds de invoering van het REX-systeem is de handel met APS-landen eenvoudiger geworden. Leveranciers die zijn geregistreerd als exporteur vermelden zelf de oorsprong van goederen in de zogenaamde REX-verklaring. Hier hoeft geen externe partij meer aan te pas te komen.

 

Echter gaat het opmaken van die REX-verklaring niet altijd goed. Dat kan vervelende gevolgen voor u hebben:

  • U krijgt geen tariefpreferentie en moet invoerrechten betalen
  • Meer douanecontroles

 

Daarom is verstandig om de REX-verklaring altijd goed te controleren. Zo voorkomt u problemen.

 

1. Let op bij gebruik van tussenhandelaar of agent

Koopt u producten uit een APS-land via een tussenhandelaar of agent? Controleer dan goed of de gegevens op de factuur volledig en juist zijn. Zo voorkomt u problemen met de douane. De volgende fouten zien we regelmatig terugkomen:

  • De REX-verklaring ontbreekt
  • Het REX-nummer van de leverancier staat op de factuur van de agent of tussenhandelaar

 

De REX-verklaring is in feite een gestandaardiseerde tekst. Helaas zien we dat deze vaak ontbreekt bij de factuur.

 

Tekst REX-verklaring

The exporter … (Number of Registered Exporter (2), (3), (4)) of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of . . . preferential origin (5) according to rules of origin of the Generalized System of Preferences of the European Union and that the origin criterion met is … … (6). 

*Voor een toelichting bij het invullen van de gegevens verwijzen we u graag naar het Official Journal of the European Union van 29-12-2015, Annex 22-07

 

De REX-verklaring moet altijd letterlijk worden overgenomen op de pakbon of verklaring van de leverancier. Vervolgens vult hij deze aan met de benodigde gegevens. Hiermee bewijst de leverancier dat de betreffende goederen voldoen aan de oorsprongsregels.

 

Een andere veelvoorkomende fout heeft betrekking op het REX-nummer. Vaak gebruikt de agent of tussenhandelaar het nummer van de leverancier op de factuur. Dat is echter niet toegestaan. Alleen degene die de goederen heeft geproduceerd mag namelijk verklaren dat deze voldoen aan de oorsprongsregels. De leverancier kan de REX-verklaring op de pakbon vermelden of deze als losse bijlage meegeven aan de agent of tussenhandelaar. Deze moet hier dan wel naar verwijzen op de factuur.

 

2. Is het product be- of verwerkt?

Goederen worden niet altijd in z’n geheel in één land gefabriceerd. Neem bijvoorbeeld een overhemd dat in Bangladesh is gemaakt, met daarop knoopjes uit China. De leverancier is verplicht dit in de REX-verklaring te vermelden. Dat kan bij punt (6):

  • Is het volledige artikel in één land gemaakt, dan wordt dit aangeduid met een “P”;
  • Voor be- of verwerkte producten wordt de letter “W’ gebruikt, gevolgd door de eerste 4 letters van de HS-code.

 

Voor de invoering van het REX-systeem was een externe partij verantwoordelijk voor het aangeven van de juiste samenstelling. Nu gaan de leveranciers hierover. Vooral bij het vermelden van be- of verwerkte goederen gaat dat nogal eens fout. Het toevoegen van de eerste 4 letters van HS-code wordt dan vaak nagelaten. Ziet u dit ook bij uw leverancier gebeuren? Maak het dan eens bespreekbaar.

 

Vragen over de REX-verklaring?

We adviseren om de REX-verklaring altijd even na te kijken op onvolledigheden of fouten. Zo voorkomt u eventuele problemen met de douane. Heeft u nog vragen over de REX-verklaring? Neemt u dan contact op met onze douane declaranten via 010-76 71 000.

 

Ander belangrijk nieuws
Call us Chat with us