+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Registratie als exporteur (REX) wordt verplicht bij handel met APS-landen

Registratie als exporteur (REX) wordt verplicht bij handel met APS-landen

REX-verklaring APS-landen

Per 1 januari 2019 zullen er wederom een aantal APS-landen worden toegevoegd aan het REX-systeem. Leveranciers in deze landen moeten zich dan binnen het kalenderjaar laten registreren als exporteur. Het zal gaan om de volgende 22 landen: Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Cambodja, Filipijnen, Haïti, Indonesië, Kaapverdië, Kirgizië, Lesotho, Madagaskar, Mauritanië, Mongolië, Nigeria, Oeganda, Oezbekistan, Paraguay, Samoa, Senegal, Tadzjikistan, Vanuata eilanden en Vietnam.

 

Update 8 november 2017

Vanaf 1 januari 2018 zullen de volgende 16 APS-landen worden aangesloten op het REX-systeem: Afghanistan, Armenië, Bolivia, Eritrea, Gambia, Guinee, Ivoorkust, Malawi, Mozambique, Myanmar, Niger, Rwanda, Sri Lanka, Swaziland, Syrië en Tanzania.

 

Bericht 23 december 2016

Registratie als exporteur (REX) wordt verplicht bij handel met APS-landen

Importeert u uit APS-landen? Dan maakt u gebruik van het Form A. Hiermee krijgt u een verlaagd of nultarief op invoerrechten. Vanaf 1 januari 2017 zal dit eenvoudiger worden. Dan wordt het geregistreerd exporteur (REX)-systeem gefaseerd ingevoerd. Hierbij wordt het Form A vervangen door een attest van oorsprong. U dient hiervoor wel actie te ondernemen.

 

Wat is een attest van oorsprong

Een attest van oorsprong is in feite een regel op de factuur, waarin staat in welk APS-land de oorsprong van het product ligt. Hiermee krijgt u tariefpreferentie. Een geregistreerd exporteur mag dit zelf toevoegen aan de factuur. Er is dus geen tussenkomst van een instantie meer nodig, zoals bij het Form A wel het geval was.

 

Wie moet zich registreren als exporteur?

U dient uzelf als ´weder verzender´ te registreren als u goederen vanuit een APS-land doorvoert naar een land binnen de EU, Noorwegen, Zwitserland of Turkije. Alleen dan kunt u het originele attest van oorsprong vervangen en/of splitsen, zodat de goederen kunnen worden doorgevoerd.

Heeft u een leverancier in een APS-land? Dan moet hij zich daar laten registreren als exporteur. Doet hij dit niet, dan kunt u geen aanspraak maken op een verlaagd of nultarief op invoerrechten. Het is dus van groot belang dat uw leverancier zich tijdig aanmeldt.

 

Hoe werkt de REX-registratie?

In Nederland kunt u zich registreren als exporteur bij het Landelijk Oorsprong Team (LOT) in Arnhem. Op onze website vindt u hiervoor de benodigde formulieren (klik hier). In andere landen dient de registratie te gebeuren bij de daar aangewezen autoriteit.

 

Gefaseerde invoering REX-systeem

Het REX-systeem zal tussen 2017 en 2019 gefaseerd worden ingevoerd. In 2017 zal deze verplicht worden voor handel met de volgende APS-landen: India, Congo, Comoren (m.u.v. Moyotte), Guinee-Bissau, Kenia, Laos, Niue eiland, Salomonseilanden, Pakistan en Zambia.

Naar verwachting zullen bovenstaande APS-landen in 2017 zo snel mogelijk overstappen op het REX-systeem. Deze werkwijze is namelijk veel eenvoudiger dan het Form A, waarmee veel papierwerk gemoeid is en bij verschillende instanties moet worden aangeklopt. Wij adviseren u dan ook om uzelf er zo snel mogelijk van te verzekeren dat uw leverancier zich aanmeldt als geregistreerd exporteur. Als u weder verzender bent, kunt u zichzelf vanaf heden aanmelden bij het LOT.

 

Meer informatie over het REX-systeem

Een volledige toelichting op het REX-systeem en de lijst van APS-landen die in 2018 en 2019 zullen overstappen vindt u in de presentatie van de douane en Fenex.

Mocht u hulp nodig hebben met uw inschrijving als exporteur, dan staan wij natuurlijk voor u klaar. Ook voor andere vragen met betrekking tot het REX-systeem kunt u contact opnemen met onze declaratie afdeling.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.