+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Spoorvervoer vanuit China, de huidige mogelijkheden

Spoorvervoer vanuit China, de huidige mogelijkheden

Spoorvervoer

De vraag naar vervoer vanuit China neemt stap voor stap weer toe. Door het Coronavirus is de huidige situatie helaas erg onvoorspelbaar geworden. Deze tijd verlangt van ons dat we creatief zijn. Het is belangrijk dat we zo optimaal mogelijk gebruik proberen te maken van alle beschikbare modaliteiten. In gevallen waarbij u de goederen relatief snel nodig heeft, maar waar luchtvracht momenteel misschien wat minder vanzelfsprekend is dan dat u gewend bent, kan spoorvervoer een goed alternatief bieden. Want terwijl Europa en de Verenigde Staten met man en macht het Coronavirus proberen te bestrijden, vertrok afgelopen zaterdag, sinds de uitbraak in China begin 2020, de eerste trein vanuit Wuhan. 

  

 

Spoorvervoer als alternatief

China is nog steeds één van de grootste exportlanden ter wereld. Ook vanuit Nederland blijft de vraag groot. De bekendste en tevens meest gebruikte modaliteiten zijn nog altijd zee- en luchtvracht. Helaas is er door het Coronavirus een onvoorziene situatie ontstaan. De mogelijkheden voor luchtvracht zijn door het vervallen van vluchten gering en de prijzen kunnen daardoor aan de hoge kant zijn. In gevallen waarbij de goederen relatief snel nodig zijn maar waar luchtvracht op dit moment misschien wat lastiger is dan dat u gewend bent, kan spoorvervoer een goed alternatief bieden.

 

Afgelopen zaterdag is, sinds de uitbraak van COVID-19 begin 2020, de eerste goederentrein weer vertrokken uit Wuhan. De grenzen per spoor blijven open en treinen kunnen daardoor blijven doorrijden als voorheen. De capaciteit op het spoor is vooralsnog goed. In 2019 reden er in totaal 408 goederentreinen tussen Wuhan en Europa, 195 treinen vertrokken uit de Chinese miljoenenstad, 213 keer kwam de trein uit Europa.

 

 

Snellere doorlooptijd dan bij zeevracht, minder duur dan luchtvracht

Om het verschil in doorlooptijd en kosten uit te leggen, zal hieronder het veelgebruikte traject Shanghai – Rotterdam worden toegelicht. Hiervoor kunnen verschillende modaliteiten worden gekozen, waarvan de voordeligste keuze zeevracht is. Een containerschip doet er ongeveer 28 dagen over om van Shanghai naar Rotterdam te varen. Inclusief het transport van en naar de havens, is een zending gemiddeld zo’n 35 dagen onderweg. Luchtvracht is met een gemiddelde van 3 dagen een stuk sneller, maar de tarieven liggen ook hoger. Ook de duurzaamheid is voor veel verladers een doorslaggevend punt.

 

Spoorvervoer en sea-air transport zitten qua tarieven en doorlooptijd tussen zeevracht en luchtvracht in. Van deur tot deur is een zending gemiddeld 21 dagen onderweg van Shanghai naar Rotterdam. Welke optie het gunstigste is voor uw zending, hangt af van de hoeveelheid goederen die u wilt vervoeren. Bij spoorvervoer kunt u zowel LCL als FCL boeken. Daarom is deze modaliteit interessant voor volle containers maar ook voor kleinere zendingen.

 

 

Ervaren partner

Aanvankelijk waren de dichtstbijzijnde spoorverbindingen naar Nederland via stations in Duisburg en Hamburg. Voor een groot deel van Nederland waren de tijdswinst en kostenbesparing hierdoor minimaal en was dit daarom minder interessant. Met Tilburg als extra eindstation is spoorvervoer vanuit China de laatste jaren nu echter ook voor Nederlandse ondernemers een aantrekkelijk alternatief.

 

Wilt u voor uw zending vanuit China ook eens gebruik maken van vervoer per spoor? Cargo Services, onze lokale agent in China heeft hier inmiddels al jarenlange ervaring in opgebouwd. Ook hebben we een recensie van een van onze klanten op onze website staan die u misschien eens wilt doorlezen.

 

 

Neemt u gerust contact met ons op om samen te bekijken welke modaliteit op dit moment voor uw zending het meest geschikt is. Uiteraard voorzien zowel de medewerkers van Ritra Cargo in Rotterdam als die van ons kantoor op Schiphol u graag van informatie.

 

Voor informatie over alle mogelijke modaliteiten verwijzen we u graag naar onze logistieke diensten pagina.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.