+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Tarieven binnenlands wegtransport 2021: de verwachtingen

Tarieven binnenlands wegtransport 2021: de verwachtingen

Rijverboden vrachtverkeer

Panteia, TLN en evofenedex rapporteren jaarlijks over de verwachtte kostenontwikkelingen voor wegtransport. Dit zijn interessante voorspellingen, omdat ze voor veel vervoerders het uitgangspunt zijn om de tarieven voor het nieuwe jaar te bepalen. De coronacrisis heeft momenteel veel invloed op de kostenontwikkelingen. Welke kosten voor wegtransport kunt u in 2021 verwachten? En welke factoren hebben daar invloed op?

 

Kostenontwikkelingen wegtransport 2021

De gevolgen van de coronacrisis hebben grote invloed op de kostenontwikkelingen in het wegtransport. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verhoogde ziekteverzuim en de afname van files. Deze doen de kosten aanzienlijk stijgen, dan wel dalen. Hoe de situatie rondom corona zich in 2021 gaat ontwikkelen weet niemand. Dit maakt het doen van voorspellingen lastiger dan ooit.

 

Het rapport van Panteia, TLN en evofenedex laat de verwachtingen zien voor het komende jaar. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de kostenontwikkelingen. Ten opzichte van 2020 worden in 2021 de volgende tariefverhogingen verwacht:

  • Zeecontainers: +1,2%
  • Palletvervoer: +1,4%

 

De brandstofprijs die komend jaar naar verwachting met 5% stijgt, is niet in bovenstaande cijfers meegenomen. Deze is namelijk altijd afhankelijk van de marktsituatie en dus erg onvoorspelbaar. Daarom hanteren de meeste vervoerders een brandstofclausule, waaronder ook onze vaste partners. Deze zogenaamde dieseltoeslag berekenen wij één op één aan u door en wordt maandelijks herzien.

 

Factoren van invloed op kostenontwikkelingen

Het verdere verloop van de coronacrisis zal bepalend zijn voor de uiteindelijke kostenontwikkelingen voor wegtransport in 2021. Hierbij zijn een aantal invloedrijke factoren te benoemen. Deze kunnen de daadwerkelijke kosten (aanzienlijk) hoger of lager doen laten uitvallen.

 

Allereerst de factoren die de kosten voor wegtransport doen verhogen. Hiervan zijn loonkosten de belangrijkste. In 2020 hebben werkgevers en werknemers gezamenlijk besloten de geplande cao-verhoging niet door te voeren. Dit vanwege de onzekere economische situatie. Mogelijk vindt deze verhoging die op 1,5% wordt geschat, in 2021 alsnog plaats. Verder zorgen een hoger ziekteverzuim, de beperkingen als gevolg van de 1,5 meter maatregel en een lagere beladingsgraad voor hogere kosten.

 

Daarnaast zijn er ook enkele factoren die de kosten kunnen verlagen. De afname van files levert hieraan de grootste bijdrage. Hierdoor kunnen personeel en voertuigen namelijk efficiënter worden ingezet. Als gevolg maken chauffeurs ook minder overuren, waarmee kosten worden bespaard. Tot slot werkt de versoepeling van rij- en rusttijden om supermarkten goed te kunnen blijven bevoorraden ook kostenverlagend.

 

Tarieven wegtransport 2021

Het is waarschijnlijk dat de tariefverhogingen voor 2021 in lijn zullen liggen met bovenstaande voorspellingen. De onderhandelingen met onze wegvervoerders vinden aan het eind van het jaar plaats. Over de uitkomst van deze gesprekken zullen wij u binnenkort informeren.

 

Bron: Kostenontwikkeling in het wegvervoer in 2020 en 2021, Panteia. 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.