+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Update problemen in de containervaart: dagtarieven en meer vertragingen

Update problemen in de containervaart: dagtarieven en meer vertragingen

CVB

Het einde lijkt nog niet in zicht voor de chaos in de containervaart. Het tekort aan containers loopt op, evenals de tarieven. Onze collega Ad werd door diverse media over deze situatie geïnterviewd. Daarnaast zijn er momenteel veel vertragingen bij het lossen in de Rotterdamse haven. Dit als gevolg van rotatiewijzigingen. Wat zijn de verwachtingen voor wie importeert uit Azië?

 

Dagtarieven

Het gebrek aan capaciteit drijft de tarieven verder omhoog. Dit komt enerzijds door corona-gerelateerde problemen. Daarnaast is China’s export ten opzichte van vorig jaar met ruim 21% (!) gestegen. Dit maakt dat ruimte op schepen vanuit Azië zeer schaars en kostbaar is.

 

Inmiddels is de situatie bijna onwerkbaar geworden. Tarieven zijn vaak maar één dag geldig. Dit geldt zowel voor zeevracht, luchtvracht als spoorvervoer. Ook andere modaliteiten hebben namelijk te maken met een capaciteitsgebrek. We verwachten dat de problemen rondom het importeren uit Azië nog tot ver na het Chinees Nieuwjaar zullen aanhouden.

 

Vertragingen bij aankomst in Rotterdam

De vertragingen die zich voordoen in oorsprongslanden en overslaghavens hebben uiteraard ook gevolgen voor de aankomst van schepen in Rotterdam. Containerschepen komen hierdoor vertraagd binnen en worden later dan gepland gelost. Dit werkt door in de planning van de terminals. Hierdoor ontstaat er meer vertraging bij het lossen.

 

Om verder oplopende vertragingen te voorkomen, kiezen rederijen daarom regelmatig voor rotatiewijzigingen. In zo’n geval wordt de planning gewijzigd. Andere nabijgelegen havens zoals Antwerpen en Hamburg worden dan eerst aangedaan. Daarna wordt het schip pas gelost in de Rotterdamse haven. Houd u daarom alstublieft rekening met mogelijk extra vertraging vlak voor de geplande ETA.

 

Ons operations team houdt nauwlettend in de gaten wanneer uw zending in Rotterdam wordt verwacht. Zoals u van ons gewend bent ontvangt u zo snel mogelijk bericht indien u te maken krijgt met vertraging.

 

Ritra Cargo in de media

Deze maand werd onze collega Ad Schoenmakers door verschillende media geïnterviewd over de gevolgen van de problematiek in de containervaart. Zo was hij ’s ochtends vroeg te horen* op Radio Rijnmond. Ook het Financieel Dagblad interviewde Ad en schreef een verhelderend stuk over de huidige situatie: “Importeurs vrezen lege schappen door chaos in containervaart” (alleen voor FD-abonnees). Op diverse andere nieuwssites zoals supplychainmagazine.nl vindt u een samenvatting van dit artikel terug.

 

*Klik door naar de tweede afbeelding om het geluidsfragment te horen.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.