+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Verkeersdrukte tijdens de zomermaanden

Verkeersdrukte tijdens de zomermaanden

Verkeersdrukte tijdens de zomermaanden

De zomervakantie in Nederland wordt per regio netjes verdeeld over een aantal weken. In andere Europese landen is dit niet het geval. Om verkeerschaos te voorkomen gelden er in juli en augustus dikwijls rijverboden voor vrachtverkeer. Ook rondom Rotterdam zijn er in deze periode wegafsluitingen. Wij vertellen u precies waar u rekening mee moet houden.

 

Beperkingen in afleveren, laden en lossen

Tijdens de zomervakantie zijn er aardig wat dagen waarop een rijverbod voor vrachtverkeer geldt. Rijden, maar ook laden en lossen is dan niet mogelijk. Ook de dagen ervoor en/of erna kan het verkeer tegen problemen aanlopen. Door de lange afstanden die Europees vrachtverkeer aflegt, lukt het vaak niet om op de dag van vertrek ook op de eindbestemming te lossen.

 

Geldt er in het weekend een rijverbod in Frankrijk? Dan is het niet mogelijk om op maandagochtend om 06.00 uur te lossen in Zuid-Frankrijk. Ook leveren op vrijdagmiddag is dan lastig. Normaliter rijden vrachtwagens niet terug zonder nieuwe lading, maar op vrijdagmiddag is er weinig tijd om nieuwe goederen te laden. Soms wordt er dan vanuit het transportbedrijf besloten om de wagen leeg terug te laten rijden, voor het rijverbod ingaat. Of de rit wordt uitgesteld tot na het weekend. Hierdoor wordt er soms toeslag doorberekend.

 

 

Wegafsluitingen rondom Rotterdam

Ook moet u tijdens de zomermaanden rekening houden met wegafsluitingen in de regio Rotterdam. Vervoer van en naar de Maasvlakte zal hierdoor hinder ondervinden. De afsluiting van de Heinenoordtunnel zorgde al voor veel verkeershinder tijdens de meivakantie. Helaas zijn de wegwerkzaamheden voorlopig nog niet afgerond. De tunnel is van 5 augustus tot en met 1 september opnieuw afgesloten. Dit zal wederom gaan zorgen voor extra oponthoud en een langere reistijd.

 

Naast de afsluiting van de Heinenoordtunnel, is ook de Haringvlietbrug van 9 juni tot en met 4 augustus afgesloten. Tijdens de afsluitingen wordt er weer veel drukte verwacht op de aansluitende wegen. De Kiltunnel, bij Dordrecht, zal dan tolvrij zijn met het oog op een betere doorstroming.

 

 

Rijverboden per land

Op zondagen en/of op officiële feestdagen zijn rijverboden in het buitenland vaak al van toepassing. Maar in juli en augustus zijn deze in enkele Europese landen uitgebreid. Hieronder geven wij een kort overzicht welke rijverboden er gelden voor een aantal van Ritra’s belangrijkste Europese bestemmingen:

 

België

Voor voertuigen groter dan 3 meter geldt er in België op zaterdag een rijverbod tussen 12.00 uur en de volgende dag (zondag) 00.00 uur. Daarnaast zijn er twee belangrijke feestdagen om rekening mee te houden in juli en augustus: vrijdag 21 juli (nationale feestdag) en dinsdag 15 augustus (Maria Hemelvaart). Ook op deze dagen geldt er een rijverbod.

 

Duitsland

Op alle zaterdagen in de maanden juli en augustus van 07.00 tot 20.00 uur is een rijverbod in Duitsland. Tussen 20.00 en 00.00 uur mag vrachtverkeer weer rijden, maar na 00.00 begint het zondagsrijverbod. Op zon- en feestdagen geldt in Duitsland het hele jaar een rijverbod tussen 00.00 en 22.00 uur. Dit geldt voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton met aanhangwagen.

 

Frankrijk

In de zomerperiode is er in Frankrijk een aanvullend rijverbod voor voertuigen en voertuigcombinaties zwaarder dan 7,5 ton. En op de volgende zaterdagen is beperkt verkeer mogelijk: 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus en 26 augustus. Het rijverbod geldt op deze dagen van 07.00 tot 19.00 uur. Twee uur later start het zondagsrijverbod op zaterdag 22.00 uur.

 

Daarnaast geldt er in Frankrijk op iedere zon- en feestdag een verbod vanaf 22.00 uur de voorafgaande dag tot 22.00 uur die zon- of feestdag op alle wegen, bij voertuigen van zwaarder dan 7,5 ton. Vrijdag 14 juli en dinsdag 15 augustus zijn nationale feestdagen.

 

Italië

In Italië is er op zon- en feestdagen een rijverbod geldig voor voertuigen zwaarder dan 7,5 ton. Normaal gesproken is dit verbod tussen 09.00 en 22.00 uur. Maar in de zomerperiode start deze eerder, namelijk al om 07.00 uur. Dinsdag 15 augustus is een nationale feestdag.

 

Spanje

In Spanje geldt er in geheel Baskenland een rijverbod voor vrachtverkeer zwaarder dan 7,5 ton op zaterdagen en dagen voor een feestdag tussen 22.00 en 00.00 uur. En op zon- en feestdagen, tussen 00.00 en 22.00 uur. Voertuigen zwaarder dan 3,5 ton waarmee gevaarlijke stoffen worden vervoerd mogen niet rijden op dagen voor feestdagen (behalve zaterdagen) van 13.00 tot 00.00 uur en op zon- en feestdagen van 08.00 tot 00.00 uur. Dinsdag 15 augustus is een nationale feestdag in Spanje.

 

Zwitserland

Op zon- en feestdagen geldt er de gehele dag een rijverbod in Zwitserland. Daarnaast is er dagelijks een nachtrijverbod tussen 22.00 en 05.00 uur. Dinsdag 1 augustus is een nationale feestdag in Zwitserland. De rijverboden gelden voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton.

 

 

Uitzondering op de regel

Om problemen te voorkomen, adviseren wij u om in uw planning rekening te houden met de rijverboden en wegafsluitingen. Zo kunt u onnodige vertragingen en kosten voorkomen.

 

In het algemeen gelden rijverboden voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton. Soms is dit lichter, namelijk 3,5 ton. Daarnaast zijn er nog andere uitzonderingen op de regel. Vervoer van bederfelijke goederen kan worden uitgesloten, evenals levende dieren. Dit kan verschillen per land. Bij twijfel adviseren wij u om dit overzicht van TLN te raadplegen of om even contact met ons op te nemen.

 

 

Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg door ons samengesteld. Echter zijn we hiervoor afhankelijk van informatie van derden. Hierdoor kan het overzicht mogelijk niet helemaal actueel zijn.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.