Klimaatakkoord vraagt om bewuste vervoerskeuze
27 februari 2023
Het verder verlagen van de CO2-uitstoot is voor iedereen onvermijdelijk. In het Internationale Klimaatakkoord staan de eisen, wensen en pijlers dan ook duidelijk beschreven. De gevolgen voor de logistieke branche lichten wij hier aan u toe. Daarnaast bieden wij klanten op ons webportaal inzicht in de CO2-uitstoot van import, export en cross trade transporten. Zo kunt u zelf een zo duurzaam mogelijke vervoerskeuze maken.
Uitkomst van het Klimaatakkoord
In 2015 werd in Parijs het wereldwijde klimaatakkoord gesloten. Dit is een overeenkomst tussen verschillende landen van over de hele wereld. Het doel van het akkoord is om de klimaatopwarming terug te dringen, hopende dat in 2030 de CO2-uitstoot met 49% is afgenomen.
Ook Nederland doet mee. De overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties moeten samen aan de slag om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Iedere sector draagt de komende jaren haar eigen steentje bij.
Verkeer en transport kunnen èn moeten slimmer. Bedrijven en consumenten moeten van het aardgas af. Overstappen op zonnepanelen en andere schonere energiebronnen zoals waterstof kunnen bijdragen aan de oplossing. Daarnaast verandert er binnen relatief korte tijd veel in het verkeer. Zo moeten vanaf 2030 alle nieuw verkochte personenauto’s 100% elektrisch zijn.
Gevolgen voor transport en logistiek
In de transportsector komt er vanaf 2040 een verbod op de verkoop van dieseltrucks. De Europese commissie wil in 2030 al 400.000 zero-emissietrucks op de wegen hebben. Deze vrachtauto’s zijn elektrisch of hybride. Hoewel er nu nog maar 340 wagens van rondrijden, bieden steeds meer merken zulke trucks aan.
‘In 2050 moeten bijna alle voertuigen op onze wegen emissievrij zijn. Onze klimaatwet vereist het, onze steden eisen het en onze fabrikanten bereiden zich erop voor.’ Aldus Eurocommissaris Frans Timmermans in het Nieuwsblad Transport, eerder deze maand. We kunnen hier wel spreken van een zeer ambitieus plan. Maar volgens Timmermans, verantwoordelijk voor het klimaat, is het hard nodig om de vastgestelde doelstellingen op het gebied van klimaat en nul vervuiling te bereiken.
Het doel van de Europese Unie is om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit te behalen wordt er actieve deelname vereist van alle betrokken partijen. In de komende jaren moet er een groot energienet worden aangelegd, met geschikte laadpunten voor zero-emissietrucks. Daarnaast verzoekt de commissie de transportsector, brandstoffenbranche, industrie en wetenschap om ook duurzame brandstoffen te aanvaarden als milieuvriendelijk alternatief.
Vervoer bewuster door zelf uw CO2-uitstoot te berekenen
Door bewust te zijn wat de impact van ons gedrag op het milieu is, kunnen we duurzamere keuzes maken. Ritra Cargo heeft een CO2-rekenmodel ontwikkeld, waarmee u gemakkelijk uw uitstoot kunt berekenen.
Met het CO2-rekenmodel bieden wij u inzicht in de CO2-uitstoot van import, export en cross trade transporten. Het helpt u als verlader een bewustere vervoerskeuze te maken. Het rekenmodel laat zien hoeveel kilo emissie er wordt veroorzaakt bij:
- Het hoofdtransport via zee- of luchtvracht (naar Rotterdam of Amsterdam)
- De overslag behorende bij het natransport
- Het natransport (per truck, binnenvaart of trein)
Standaard vermelden wij uw uitstoot ook altijd op uw factuur en via onze online tools TRACOS en TRACOS Lite. Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Ander belangrijk nieuws