+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Verwachtingen kostenontwikkelingen wegvervoer 2020

Verwachtingen kostenontwikkelingen wegvervoer 2020

Kostenontwikkeling wegvervoer 2020

Jaarlijks wordt door Panteia (voorheen NEA) het rapport over de kostenontwikkelingen in het wegvervoer uitgegeven. Dit rapport geeft inzage in de kostenontwikkeling van wegvervoer van het huidige jaar. Daarnaast geeft het de voorspelling voor het komende jaar weer. Wat zijn de verwachtingen van de kostenontwikkelingen in 2020?

 

De consequentie van het tekort aan chauffeurs

Door het voortdurende tekort aan chauffeurs hebben veel bedrijven in 2019 te maken met extra loonkosten. Dit zal waarschijnlijk ook zo zijn in 2020. Eerder heeft Ritra hier al een artikel over geschreven. De extra kosten die zijn gemaakt worden veroorzaakt door onder andere:

  • het moeten inhuren van meer uitzendkrachten;
  • betaling van extra vergoedingen om chauffeurs in dienst te houden;
  • een hoger verloop van personeel in zowel de loods als onder chauffeurs.

 

Op dit moment is er nog geen nieuwe cao afgesloten. Daarom is ook nog niet duidelijk hoe hoog de loonkostenontwikkeling voor 2020 zal worden afgesloten. De cao-onderhandelingen zullen eind november van start gaan. Afhankelijk van de uitkomst kan dit ook gevolgen hebben voor uw transporttarief.

 

De verwachte kostenontwikkelingen voor 2020

Het tarief voor binnenlands wegvervoer zal licht stijgen. Voor 2020 wordt, ten opzichte van 2019, een toename verwacht van 1,4% voor het wegtransport van zeecontainers. Voor het vervoer van pallets verwacht men een stijging van 1,9%. De prijsontwikkeling is gebaseerd op de verwachte toename en hogere uitgaven van loon. Maar ook de flink duurder wordende eurovignetheffing, de extra belasting die men betaalt voor het gebruik van een zware vrachtauto op een autosnelweg, speelt hierbij een rol. De meevallers komen voort uit de voordeliger wordende voertuigverzekering en de aanhoudend lagere rentetarieven welke ten opzichte van 2019 zullen dalen met circa 10%.

 

Belangrijk om te weten is dat, door de onvoorspelbare prijzen voor brandstof, de dieseltoeslag nog steeds maandelijks zal worden aangepast. Deze blijft uiteraard afhankelijk van de huidige marktsituatie. De vervoerders zullen om deze reden de toeslag apart blijven doorberekenen.

 

Aan het einde van dit jaar zal Ritra Cargo met haar vervoerders onderhandelen over de tarieven voor wegvervoer 2020. Wij zullen u na deze gesprekken uiteraard laten weten wat daarvan de uitkomst is.

 

Bron: Kostenontwikkeling in het wegvervoer 2019 / 2020, Panteia.  

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.