+31 (0)10 76 71 000
Select language

Voor het eerst importeren – webshop joja.nl vertelt

Bel Ritra Cargo +31 (0)10 76 71 000

Voor het eerst importeren – webshop joja.nl vertelt

Expediteur Indonesie

Wie start met importeren krijgt vanzelfsprekend ook te maken met transport. Bij Ritra Cargo helpen we regelmatig startende importeurs op weg. Zo ook Jocelyne en Jay van de webshop joja.nl. Waar liepen zij tegenaan toen ze begonnen met importeren? Ritra Cargo vroeg hen naar de grootste uitdagingen, belangrijkste valkuilen en handigste tips rondom transport.

 

Hoe het allemaal begon

Joja is vernoemd naar de oprichters Jocelyne (Jo) en Jay (Ja). Beiden Rotterdammers, van wie de ‘roots’ in Indonesië liggen. De creativiteit van Jocelyne en de technische kennis van Jay kwamen perfect samen in hun idee voor Joja: een webshop met unieke en luxe woonaccessoires rechtstreeks uit Bali geïmporteerd. Corona gaf hen de tijd om dit idee uit te werken en te realiseren. Natuurlijk kwam daar ook transport bij kijken. Jocelyne en Jay vertellen hoe ze dit aanpakten.

 

Persoonlijk contact geeft een veilig gevoel

EORI-nummer, Incoterms en invoerrechten; zomaar een aantal begrippen die voorbij komen als u begint met importeren. Wie goed van start wil gaan ontkomt dan ook niet aan een goede voorbereiding. Joja: “Veel antwoorden vonden we via Google, maar je wilt vooral iemand die je kan behoeden voor de valkuilen en op de hoogte is van alle belangrijke details.”  Een goede expediteur vervult deze rol.

 

Joja: “Tijdens het eerste gesprek nam Marjo meteen veel zorgen bij me weg. Ze vertelde precies wat er allemaal komt kijken bij importeren uit Indonesië. Ook legde ze me uit waarom importeren uit Bali zoveel duurder is dan importeren vanuit Java. Er was nog niemand geweest die me dat had kunnen uitleggen. Later heb ik ook nog regelmatig contact met haar gehad via WhatsApp. Dat persoonlijke contact vond ik erg fijn, zo weet je altijd snel waar je aan toe bent!”

 

Totale kostenplaatje inzichtelijk

Als startende importeur is de kostprijs van uw product(en) misschien wel de belangrijkste rekensom die u maakt. Joja: ”Voor wat betreft transport was het inzichtelijk krijgen van de kosten onze grootste uitdaging. Welke kosten komen er kijken bij transport en wat zou dit ons gaan kosten ten opzichte van de totale bestelling?”  Dan is het wel zo handig om precies te weten waar de transportkosten uit zijn opgebouwd.

 

Leveranciers bieden normaal gesproken alleen het transport tot de Rotterdamse haven aan. Dit onder de Incoterm CIF. Vervolgens handelt zijn Nederlandse agent de zending verder voor u af. De kosten hiervoor, die vaak ook nog eens uitzonderlijk hoog zijn, weet u pas wanneer ze zijn gemaakt. Joja: ”De leverancier wilde het transport voor ons regelen, maar de opbouw van transportkosten die hij rekende was erg onduidelijk.”  Nederlandse expediteurs werken meestal met de Incoterms FOB en EXW, waarbij het transport van deur tot deur (bijna) volledig is inbegrepen.

 

Joja: “Wij vonden het heel belangrijk om alle kosten inzichtelijk te hebben en zochten een Nederlandse expediteur. Dat is wel zo makkelijk communiceren en gaf ons als beginnende importeur een veilig gevoel. Ritra Cargo stuurde ons een duidelijk overzicht met alle kostenposten op een rij. Ook kosten waar je niet direct aan denkt waren hierin meegenomen, zoals invoerrechten en het oorsprongscertificaat dat we nodig hadden. Hiermee konden we de kostprijs van ons product precies berekenen”.

 

Lokale specialist

Het is vaak lastig communiceren met een buitenlandse leverancier. Niet alleen de taal speelt hierbij een rol, maar ook cultuurverschillen. Dan is het handig om iemand te hebben die bekend is met de situatie ter plaatse en die ervoor zorgt dat het transport vlekkeloos verloopt. Expediteurs maken hiervoor gebruik van lokale agenten.

 

Joja: “We zochten naar een expediteur met veel kennis en ervaring in Azië. Bij zo’n complex traject wil je de risicofactor namelijk beperken. Ritra Cargo wist precies aan welke regels en voorwaarden we moesten voldoen. Die informatie kregen wij maar deels van onze leveranciers. Bovendien kon Ritra’s lokale agent het groeperen van onze bestellingen verzorgen. Zo zaten we niet met dubbele kosten.”

 

Expediteur Indonesië

Lokale agenten van Ritra Cargo in Indonesië

 

Kosten besparen

Voor startende importeurs is het vaak extra belangrijk om de kosten goed in de hand te houden. Helaas zijn er toch altijd factoren die je vooraf niet voorziet. Joja: “Het factuurbedrag betaalden we in twee delen. De koers van de Indonesische roepia bleek een aanzienlijk verschil te maken in het uiteindelijke bedrag in euro’s.” Daarnaast zorgden ook de grootte van de producten en het verpakkingsmateriaal voor verrassingen.

 

Joja: “Er waren grote dozen nodig om de lampen die we hadden besteld in te verpakken. Ook al vulde Ritra’s agent deze zoveel mogelijk op met andere producten, toch bleef er veel loze ruimte over. Dit maakte de lampen een duur product om te importeren. Een volgende keer zou ik meer willen spelen met de grootte van de producten en de mogelijkheden om loze ruimten op te vullen bespreken met de leverancier. Zo beperk je het aantal kubieke meters, wat scheelt in de kosten”. 

 

De belangrijkste tip van Joja als het gaat om kosten? Joja: ”Houd de eerste order klein, want je wil natuurlijk wel weten welke producten goed lopen. Daarna is het slim om snel op te schalen, zodat je verhoudingsgewijs minder kwijt bent aan transportkosten.”

 

Ook starten met importeren?

Wilt u starten met importeren? Neem dan contact op met de ervaren specialisten van Ritra Cargo. Wij zijn wereldwijd vertegenwoordigd en helpen u als ondernemer graag met het zorgeloos importeren van uw goederen.

 

Meer weten over dit onderwerp? Lees onze belangrijkste tips om te starten met importeren.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Mogen we u terugbellen om te bespreken wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.