+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Voordelen van een AEO-gecertificeerde expediteur

Voordelen van een AEO-gecertificeerde expediteur

“AEO”, kent u de term? Het staat voor “Authorized Economic Operator, wat zoveel betekent als “toegelaten marktdeelnemer”. Ritra Cargo mag al sinds 2010 de AEO-status voeren. Wat u daarvan merkt? Als het goed is niet zoveel. Want dan doen we ons werk pas écht goed.  Maar weet u ook waarom het voor u zo belangrijk is om transporten uit te laten voeren door een AEO-gecertificeerde expediteur? We leggen het graag aan u uit.

 

 

100% betrouwbaarheid

Expediteurs die de AEO-status hebben, werken nauw samen met de douane. Beiden zijn namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van inkomende en uitgaande goederen. De AEO-status wordt internationaal erkend. Expediteurs die hierover beschikken worden in de gehele Europese Unie aangemerkt als betrouwbare, logistieke partner. En gezien de toegenomen criminaliteit in de Europese havens, is dit erg belangrijk voor wie graag eerlijk zaken doet.

 

De AEO-status kent twee vergunningen: douanevereenvoudigingen en veiligheid. Om één of beiden te verkrijgen moet een expediteur aan een reeks strenge eisen voldoen, zoals:

  1. Passende veiligheidsnormen creëren rondom mensen en middelen die betrokken zijn bij goederentransport en douanezaken
  2. Over een goed ingerichte handels- en vervoersadministratie beschikken, die douanecontroles mogelijk maakt
  3. Aantoonbaar gekwalificeerd zijn voor de afhandeling van douanezaken

 

Bovendien toetst de douane regelmatig of een expediteur met AEO-vergunning(en) nog steeds aan alle voorwaarden voldoet. Ritra Cargo beschikt al 2010 sinds over zowel de AEO-vergunning voor veiligheid als die voor douanevereenvoudigingen.

 

 

Snellere afhandeling douanezaken

Omdat expediteurs met de AEO-status door de douane worden erkend als betrouwbare, internationale handelspartners heeft dit meerdere voordelen wanneer u goederen im- of exporteert. Zo kunnen expediteurs in het bezit van een AEO-vergunning onder andere rekenen op:

  • Korte lijnen en hechte samenwerking met de douane
  • Minder document- en fysieke controles door de douane
  • Voorrang bij douanecontroles
  • Kennisgeving vooraf in geval van douanecontroles
  • Keuze voor locatie van controle (op verzoek)

 

Het hebben van de AEO-status betekent dus minder oponthoud bij import en export. Volgens Evofenedex worden goederen die afkomstig zijn van, of bestemd zijn voor een bedrijf met AEO-status, zo’n 50% minder geselecteerd voor douanecontroles. Omdat Ritra Cargo voorafaangiftes mag doen zijn we eerder op de hoogte van eventuele douanecontroles. Al voordat het schip is aangemeerd weten we niet alleen óf er controle komt, we weten dan zelfs al wát voor een controle het wordt. Door te werken met een expediteur met de AEO-status bent ook u dus beter voorbereid en beschikt u als verlader dus sneller over uw goederen. Daarnaast heeft u zelf natuurlijk ook altijd nog het één en ander in eigen hand. Door bijvoorbeeld goed te letten op wat er op uw factuur staat.

 

 

Intern alles op orde

Van een expediteur met AEO-status wordt dus verwacht dat de processen en procedures tiptop op orde zijn. Zo worden problemen en fouten, bij bijvoorbeeld douanezaken, zoveel mogelijk voorkomen. Bij Ritra Cargo vinden we het bovendien erg belangrijk dat alle processen en procedures transparant zijn. Daarom hebben we deze vastgelegd in de Administratieve Organisatie en Interne Controle (AO/IC)-beschrijving.

 

En al is het niet van direct belang voor de AEO-status, intern werken wij niet anders. Om de beste service aan klanten te kunnen verlenen, zijn we van mening dat transparantie voorop moet staan. Wat u van ons kunt verwachten? Glasheldere, financiële processen en procedures die we continue blijven verbeteren.

 

 

Heeft u nog vragen over AEO? Neem dan contact met ons op.

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.