+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Wat betekent de lockdown in Shanghai voor verladers?

Wat betekent de lockdown in Shanghai voor verladers?

Containermarkt 2022

Door de vele omicron besmettingen ligt het werk in de haven van Shanghai al sinds begin april stil. Het duurt niet lang meer voordat dit ook impact heeft op andere havens van China. Rederijen hebben daarnaast blank sailings aangekondigd en congestie en vertraging liggen op de loer. Welke gevolgen heeft dit voor uw zendingen?   

 

 

 

De situatie in Shanghai

De haven van Shanghai is nu bijna 3 weken in lockdown. Op het moment van schrijven zijn er nog zo’n 20.000 besmettingen per dag. Het aantal besmettingen lijkt in de afgelopen dagen te stabiliseren, maar daarmee is het infarct in Shanghai nog niet opgelost.

 

Vanwege wegafsluitingen en strenge quarantaineregels voor vrachtwagenchauffeurs staan lokale leveranciers voor een uitdaging. Shanghai draait nog steeds op halve kracht en kampt met ernstige congestie. Ook luchtvracht en spoorvervoer ondervinden hinder van de lange sluiting.

 

 

 

Blank sailings

Half april hebben diverse rederijen een aantal blank sailings aangekondigd, in ieder geval voor de komende weken. Waarom kiezen rederijen voor deze optie? En wat betekent dit voor u als verlader?

 

Het is van belang dat de beschikbare scheepsruimte en het aangereikte ladingaanbod in balans zijn. Als dit niet zo is nemen rederijen het impopulaire besluit om blank sailings af te kondigen. Als er van een blank sailing gesproken wordt betekent dit dat een rederij een specifieke afvaart heeft geannuleerd. Het kan zijn dat een schip een bepaalde haven overslaat, of dat de gehele reis wordt geannuleerd. In dit geval betreft dit uitsluiting van de haven van Shanghai.

 

 

 

S.O.S.

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn nu overal voelbaar. Ondernemers werd al geadviseerd zoveel mogelijk mee te bewegen op deze onvoorspelbare markt. Verladers moeten nu dan ook echt rekening gaan houden met een noodsituatie.

 

Over een paar weken zijn de containers die nu onderweg zijn, afgeleverd. Door sluiting van de fabrieken ligt de productie in Shanghai echter al wekenlang stil. De komende weken zal het dan ook ontzettend lastig worden om nieuwe verschepingen uit Azië te doen.

 

Helaas zijn ook de mogelijkheden per spoor en door de lucht beperkt. Voor lading die normaliter over de Nieuwe Zijderoute door Rusland gaat, moet nu ook een plek aan boord worden gevonden. De sluiting van het Russische luchtruim maakt dat luchtvracht beperkt èn ontzettend duur is.

 

 

 

Wat gebeurt er nu met uw zendingen uit China?

De lockdown in Shanghai heeft ook gevolgen voor de transittijden vanuit andere havens in China. In Hongkong en Yantian komen schepen nu al vertraagd binnen. Daarnaast kampen ook zij al enige tijd met hun eigen coronabeperkingen.

 

Lading vanuit Shanghai wordt zoveel mogelijk verscheept via de haven van Ningbo. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. De corona uitbraak in Ningbo is onder controle. Wel heeft men te maken met ernstige verkeersopstoppingen op de snelwegen rondom het havengebied van Ningbo.

 

Er is, door de grote hoeveelheid extra lading uit Shanghai en nabijgelegen steden, op de terminals in Ningbo meer tijd nodig om alles te verwerken. Congestie heeft als gevolg dat de ligtijd van schepen daardoor flink langer is dan normaal. Voor uw zendingen zal dit dan ook extra vertraging tot gevolg hebben. Met het piekseizoen op komst hopen we dat de situatie snel weer ‘normaal’ is.

 

 

 

Voor specifieke informatie over uw zending(-en) vragen wij u contact op te nemen met uw Ritra Cargo contactpersoon.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.